Waterkwaliteit in Vlaanderen zakt dieper weg
Foto: Juliaan Deleebeeck

De waterkwaliteit in de Vlaamse beken en rivieren boert steeds verder achteruit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers waarover De Morgen maandag bericht.

Er zit te veel mest in de Vlaamse beken en rivieren en het gaat van kwaad naar erger. Bij een op de drie meetpunten werd nu al de Europese nitraatnorm overschreden, en het meetjaar loopt nog tot in juni.

Vorig jaar, in de periode tussen juli 2017 en juni 2018, kleurde 28 procent van de meetpunten rood. Dat was al een zeer slecht resultaat. De Vlaamse norm is daarmee volledig uit het zicht verdwenen: die ligt op 5 procent ‘rode meetpunten’.

Het nieuwe cijfer komt van de West-Vlaamse Milieufederatie, een natuurorganisatie, maar wordt officieel bevestigd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). ‘En dat resultaat kan de komende maanden niet meer verbeteren’, zegt VMM-woordvoerster Katrien Smet aan De Morgen.

Te veel nitraat in het water is nefast voor dieren en planten. Het doet blauwwieren woekeren, het groene laagje dat je soms op beken ziet. Het zuurstofniveau daalt in het water, waardoor er minder leven in mogelijk is.

Een nieuw mestactieplan moet verbetering brengen, maar de Vlaamse regeringspartijen zijn het daarover met elkaar oneens.