Omloop Het Nieuwsblad is een prooi voor een sterke en slimme Stybar, Deceuninck - Quick Step triomfeert alweer
Foto: Photo News

Ook de hernieuwde finale van de Omloop Het Nieuwsblad heeft niet voor het gedroomde wedstrijdscenario gezorgd. In een wedstrijd die nooit echt ontplofte, beslisten vijf renners over winst en verlies. Een slimme en sterke Zdenek Stybar schonk Deceuninck - Quick Step de zoveelste klassieke zege. Het was wel van Nick Nuyens in 2005 geleden dat Patrick Lefevere nog eens kon triomferen in de Vlaamse openingswedstrijd.

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

LEES OOK.ANALYSE. Iedereen kan uitblinken in Vlaanderen, als hij maar goesting heeft.

Het was onder een lichte motregen dat Gents burgemeester Mathias De Clercq aan het Gentse Kuipke de 74ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad op gang schoot. Maar liefst 173 deelnemers verschenen aan de start van de Vlaamse openingswedstrijd, een dertigtal onder hen mocht terecht dromen van winst. Belgen, uiteraard, met voorop Greg Van Avermaet. Maar ook buitenlanders, onder aanvoering van Zdenek Stybar, één van de renners van Deceuninck - Quick Step die zichzelf zegekansen mocht geven.

Een snelle start werd het niet. Vier man kreeg al snel de vrijheid met daarbij twee landgenoten: Tom Devriendt (Wanty - Groupe Gobert) en Roy Jans (Corendon - Circus), gesteund door de Amerikaan Alex Howes (EF Education) en de Luxemburger Tom Wirtgen (Wallonie- Bruxelles). Het viertal kreeg al meteen twaalf minuten voorsprong cadeau, het indommelende peloton zorgde er zelfs voor dat de later maar sneller gestarte vrouwen hun wedstrijd even geneutraliseerd zagen omdat de kop van de vrouwenkoers in de staart van de mannenrace dreigde terecht te komen.

Omloop Het Nieuwsblad is een prooi voor een sterke en slimme Stybar, Deceuninck - Quick Step triomfeert alweer
De Haaghoek, altijd mooi. Foto: Photo News

Met nog iets meer dan honderd kilometer te gaan werd het tempo in het peloton stelselmatig opgedreven. De combinatie Katteberg - Haaghoek - Leberg zorgde voor een serieuze tempoversnelling. Kenneth Vanbilsen gebruikte de Leberg voor een eerste demarrage en kreeg onder anderen Baptiste Planckaert. In schuifjes werd een groep van een kleine twintig renners samengesteld. Belangrijkste namen: tweevoudig winnaar Ian Stannard, Jurgen Roelandts, Zdenek Stybar en ook Oliver Naesen. Schoon volk dus en dat zorgde voor onrust in het peloton. CCC, geplaagd door lekke banden voor Van Hoecke en Van Keirsbulck, werd meteen in het verweer gedrongen.

Van Avermaet omnipresent

Het verschil tussen de groep Naesen-Stybar en het peloton liep al snel op tot veertig seconden, CCC en Direct Energie menden het peloton. De achterstand met de vroege vluchters liepen intussen stelselmatig terug. Met de Valkenberg in het vooruitzicht werd in het peloton nog maar eens versneld en liep het verschil tussen de groep Naesen en de groep Van Avermaet razensnel terug. Astana dichtte de kloof zodat alles te herdoen was.

Omloop Het Nieuwsblad is een prooi voor een sterke en slimme Stybar, Deceuninck - Quick Step triomfeert alweer
De vroege vluchters. Foto: BELGA

De volgende combinatie dan maar: Wolvenberg, een rist kasseistroken en dan de Molenberg. Zou daar iets gebeuren? Jawel hoor, op de kasseien van Kerkgate versnelde Gilbert en dat zorgde voor een fameuze reactie: Van Aert en Van Avermaet. Maar de inspanning werd niet doorgetrokken. Zou het toch weer zo’n wedstrijd worden? Met Ivan Garcia Cortina en Hugo Houle probeerden twee bescheiden outsiders de sprong naar voren te maken, het peloton liet begaan. Enkel Mitchelton-Scott, in dienst van Europees kampioen Trentin, en Lotto-Soudal namen hun verantwoordelijkheid. De aanloop naar de Molenberg zorgde voor een fameuze versnelling in het peloton. Jumbo-Visma nam het initiatief met Danny Van Poppel en Van Aert, in schuifjes ontstond alweer een kopgroep van een twintigtal renners. De favorieten gaven bijna stuk voor stuk present, enkel Trek, Gilbert, Terpstra en Vanmarcke misten de slag. Met Benoot-Wellens, Stybar-Lampaert en Dillier-Naesen namen er enkele mooie koppeltjes vooraan in de wedstrijd plaats. Moeten we iets aan doen, dacht Greg Van Avermaet. Hij gebruikte de Leberg om een verdere schifting door te voeren maar slaagde niet in zijn opzet. Meer zelfs, in de aanloop naar de Berendries kwamen de eerste achtervolgers opnieuw aansluiten bij de groep van de favorieten.

Omloop Het Nieuwsblad is een prooi voor een sterke en slimme Stybar, Deceuninck - Quick Step triomfeert alweer
Nationaal kampioen Yves Lampaert Foto: Photo News

De Berendries dan maar: Lutsenko en Benoot versnelden, Van Avermaet volgde schijnbaar makkelijk maar ook nu bleef de grote afscheiding uit. Sep Vanmarcke stond wel geparkeerd op de Brakelse helling. Slechte dag, een beetje ziek? Het zag er alvast niet goed uit voor de 30-jarige kasseispecialist.

Valpartij Benoot

De nieuwe wegen na de Berendries zorgde voor onverwachte animo: Benoot schoof onderuit en zorgde voor een breuk in de kopgroep, Van Avermaet versnelde zodat we uiteindelijk zes leiders kregen: Van Avermaet, Lutsenko, Wellens, Stybar, Oss en de verrassende Dylan Teuns, debutant in de Omloop. Zes leiders, drie landgenoten. Maar de achtervolgers waren nooit veraf. Ook opvallend: met Tim Wellens en Dylan Teuns reden er twee renners mee vooraan van wie iedereen altijd dacht dat ze louter voor de Ardennen gemaakt waren. Mooie vaststelling!

Stybar zette zich in de aanloop naar de Muur resoluut aan kop. De Tsjech, door velen getipt als de te kloppen man, werd echter vlot gepareerd door Van Avermaet, Oss ging overboord. In het peloton verzette Niki Terpstra hemel en aarde om de kloof te dichten. Ook de Muur zorgde niet voor de verwachte schifting. Op de Bosberg versnelde Van Avermaet gevolgd door Stybar, ook Lutsenko en Teuns waren niet veraf, Wellens moest enkele lengtes toegeven maar enkele honderden meters verder waren de vijf weer samen.

De koplopers begrepen dat ze niet te snel naar elkaar mochten beginnen kijken en draaiden nog enkele kilometers goed rond. Van Avermaet, alweer hij, versnelde als eerste maar werd tot de orde geroepen. Van Avermaet was gretig, te gretig misschien. Wellens demarreerde, Van Avermaet reageerde, Stybar demarreerde en Van Avermaet kon niet meer reageren. De vogel was gaan vliegen.