Geneesmiddelenagentschap waarschuwt voor cannabisshops
Een winkel in Brussel waar CBD-producten te koop zijn. Foto: Bart Dewaele
Legale wiet (zonder de roes­opwekkende stof THC) wordt soms ook als medicijn verkocht. Verboden en niet zonder risico, waarschuwt het geneesmiddelenagentschap.

Aalst, Kortrijk, Roeselare, Gent, Brussel, Brugge ... De legale wietwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze verkopen gedroogde bloemen en cannabisolie met minder dan 0,2 procent van de roesopwekkende stof tetrahydrocannabinol (THC) en zijn dus perfect legaal. Het gaat om wiet waar je niet high van wordt, maar wel relaxed dankzij een andere actieve stof: cannabidiol (CBD).

Online wordt CBD-olie aangeprezen als een wondermiddel dat zelfs zou helpen tegen kanker. Het is niet erkend als geneesmiddel en mag niet als zodanig worden gepromoot of verkocht.

Maar in de praktijk gebeurt dat wel, blijkt uit een onderzoek van NU, de weekendbijlage van Het Nieuwsblad. Klanten die op zoek zijn naar een alternatief voor morfine, bijvoorbeeld, krijgen advies over welke dosissen ze moeten nemen. Online maken shops reclame met slogans als ‘gunstig voor het zenuwstelsel’.

Andere winkels houden zich wel aan de regels, maar ook zij krijgen wellicht zieke mensen over de vloer. ‘We vrezen dat ze hun gewone medicijnen laten staan, met alle gevolgen van dien’, zegt Olivier Christiaens van het geneesmiddelenagentschap FAGG.

Geen wondermiddel

Niet alleen wordt de medicinale werking van legale cannabis fel overdreven, er is ook geen structurele controle op de samenstelling van de wietolie. Mogelijk bevat die meer THC dan vermeld (met een risico op intoxicatie en angstaanvallen), of is er contaminatie met pesticiden of andere toxische stoffen. Die problemen zijn al bij diverse onderzoeken in het buitenland vastgesteld.

‘De kans is behoorlijk dat je in zo’n winkel een kat in een zak koopt’, zegt dokter Arno Hazekamp, een gerenommeerd cannabisonderzoeker in Nederland. ‘Cannabidiol kan helpen tegen twee zeldzame vormen van epilepsie.’ Voorts zijn er aanwijzingen van een mogelijke werking bij parkinson, schizofrenie en angststoornissen. ‘Maar het is niet het wondermiddel dat ervan gemaakt wordt.’ Ook lokale burgemeesters zien de winkels niet graag komen. Het gerecht zit verveeld met de nieuwe hype.

Kankerpijn

Het is niet zo dat het FAGG medicinale cannabis op zich afkeurt. Vijf jaar geleden al bracht het agentschap een advies uit waarin staat dat normale wiet (met THC) kan helpen bij neuropathische pijn, kankerpijn, misselijkheid door chemo en spasti­citeit. Net deze week keurde de commissie Volksgezondheid van de Kamer de oprichting van een ‘bureau voor medicinale ­cannabis’ goed. De bedoeling is dat het FAGG straks vergunningen uitdeelt aan kwekers.

De start-up Rendocan in Limburg is kandidaat voor zo’n vergunning. ‘Wij hopen dit jaar nog het eerste zaadje te planten’, zegt Joris Vanvinckenroye. ‘Niet om pure can­nabis te verkopen aan apotheken, maar als grondstof om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig