Spannende slotspeeldag in Proximus League: Beerschot Wilrijk heeft lot in eigen handen... of wordt het toch nog rekenen?

Zondagnamiddag (16u) wordt de slotspeeldag van de reguliere competitie afgewerkt in de Proximus League. Beerschot Wilrijk trekt dan naar Oud-Heverlee Leuven en als de Antwerpse fusieclub dan minstens even goed doet als KV Mechelen uit bij Lommel is de tweedeperiodetitel altijd een feit.

Tussen beide clubs bedraagt het verschil in het tweedeperiodekampioenschap immers slechts één punt. Bij een gelijke stand na de slotspeeldag is het aantal gewonnen wedstrijden doorslaggevend, vervolgens het doelsaldo en dus zou het nog wel eens rekenen kunnen worden, vooral bij een draw van Mechelen en een nederlaag van Beerschot Wilrijk.

Als Beerschot Wilrijk de tweedeperiodetitel pakt, spelen ze de titelwedstrijden tegen KV Mechelen, de winnaar van de eerste periode. De heenwedstrijd wordt dan op Beerschot gespeeld, omdat KV Mechelen in de eindrangschikking boven de Kielse Ratten is geëindigd. De winnaar promoveert vervolgens naar de hoogste afdeling.

Als KV Mechelen ook de tweedeperiodetitel pakt, is de kampioen en stijger zondag al bekend. Dat alles onder voorbehoud van de conclusie van het onderzoek van de Belgische bond naar het Mechelse aandeel in de zaak rond fraude en matchfixing.

De nummers twee tot en met vier in het eindklassement nemen samen met de nummers zeven tot en met vijftien uit de hoogste klasse deel aan Play-off 2, waarin nog een Europees ticket te verdienen valt. Maar ook onderin het klassement zijn de belangen nog groot.

De vier laagst gerangschikte teams in 1B spelen immers Play-off 3, waarbij hun punten gehalveerd worden en er telkens heen- en terugwedstrijden gespeeld worden. De verliezer zakt naar het amateurvoetbal, waar inmiddels met Deinze, Excelsior Virton, Lierse Kempenzonen, RWDM en Seraing vijf ploegen een proflicentie voor 1B hebben aangevraagd. Rode lantaarn Tubeke, Leuven en Lommel mogen zich al opmaken voor de strijd tegen de degradatie. Roeselare staat momenteel op drie na laatste en kan enkel Play-off 3 nog ontlopen als het in een rechtstreeks duel op Schiervelde wint van Westerlo, dat een puntje meer telt.