VTM en VRT dienen klacht in na ‘fake news’ over presentatoren
An Lemmens Foto: Groeten Uit

Het moederbedrijf van VTM, de Persgroep Publishing, en VRT leggen zich niet zomaar neer bij de valse nieuwsberichten over hun presentatoren. Ze dienen een klacht in bij het parket.

Op sociale media circuleren valse nieuwsberichten, die BV’s zoals An Lemmens, Natalia, Eddy Planckaert en Evi Hanssen gebruiken om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Wie op de berichten klikt, komt op een website terecht die iets probeert te verkopen. De valse accounts gebruikten An Lemmens om schoonheidsproducten aan de man te brengen, maar wie iets kocht, kreeg het product nooit opgestuurd.

‘Onze presentatrice An Lemmens en programma “The Voice” worden misbruikt voor frauduleuze praktijken’, zei woordvoerder Sara Vercauteren aan VTM. Daarom wordt nu gerechtelijk advies ingewonnen en volgende week wordt beslist bij welk parket de klacht wordt ingediend.

An Lemmens, Evi Hanssen en Natalia dienden eerder persoonlijk ook al een klacht in bij de politie. Over Natalia circuleerde het bericht dat ze ontslagen was, omdat ze niet de schoonheidsproducten zou gebruiken die de zender had voorgeschreven.

VTM vraagt iedereen om valse berichten te melden aan Facebook. ‘En wees alert wanneer een BV een product aanprijst’, aldus de zender.

VRT

Niet alleen VTM-gezichten worden misbruikt op sociale media. Ook VRT krijgt af te rekenen met valse nieuwsverhalen. Omdat het misbruik de reputatie van de nieuwsankers schaadt, dient ook VRT een strafklacht in.

Eerder deze week doken berichten op over nieuwsanker Hanne Decoutere. Zij zou ontslagen zijn omdat ze geen melding had gemaakt van huidverzorgingsproducten die ze op de markt had gebracht. ‘Een goed jaar geleden ging het nog over vermageringspillen. Ik kan er niets aan doen’, zei Decoutere daarover op Radio 1.