Bredene wil rookvrije strandzone uittesten
Foto: Photo News

Bredene wil nog deze zomer starten met een proefproject waarbij minstens één strandzone rookvrij wordt gemaakt. Dat meldt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A).

In het buitenland bestaan al rookvrije strandzones, maar in België nog niet. Daar wil Bredene verandering in brengen. Nog deze zomer wil de badstad een proefproject lanceren met een rookvrije strandzone.

‘Niet alleen de volksgezondheid is een reden om rookvrije zones te realiseren’, vertelt Vandenberghe. ‘Ook het milieu heeft er baat bij.’

Op een zomerse topdag blijven volgens hem mogelijk wel tot 400.000 peuken op het strand achter. ‘Met het uitdelen van de strandasbakjes wordt dit aantal wel beperkt. Maar uit de ervaringen van de reinigingsdiensten blijkt dat peuken niet alleen massaal terug te vinden zijn op het strand maar ook nog voor de meeste ergernis zorgen bij de strandbezoekers.’

Het voorstel zal op de agenda van de gemeenteraad geplaatst worden. Vandenberghe wil als voorzitter van het kustburgemeesteroverleg ook andere kustgemeenten overtuigen van een rookvrije zone.

‘Het voorstel van rookvrije zones laat rokers uiteraard nog steeds toe op het strand, maar zorgt in een afgebakende niet-rokerszone voor meer comfort voor de bewuste niet-roker aan onze kust. Dit proefproject is vooral ook sensibiliserend bedoeld wat betreft rookgedrag en zwerfvuilproblematiek’, besluit hij.

Het voorstel om rookvrije strandzones te voorzien is niet nieuw. Op 11 mei 2016 stemden de kustburgemeesters over een algemeen rookverbod op de stranden, maar het voorstel kreeg geen meerderheid.