MUELLER-ONDERZOEK

Dit zijn de belangrijkste beklaagden in het Mueller-onderzoek

maart 2019 Ine Roox

Robert Mueller geeft geen persconferenties over zijn lopende onderzoek, maar hij communiceert via aanklachten en rechtszaken. Dit is een overzicht van de lange lijst beklaagden, en de aanklachten tegen hen in het kader van het Rusland-onderzoek.

George Papadopoulos

Voormalige adviseur buitenlands beleid van de Trump-campagne. Gearresteerd in juli 2017 en bekende in oktober dat jaar dat hij tegen de FBI had gelogen. Veroordeeld tot 14 dagen cel.

Paul Manafort

Voormalige campagnedirecteur van Trump. Muellers team heeft hem voor in totaal 25 misdrijven aangeklaagd, die vooral te maken hadden met zijn financiën en zijn werkzaamheden voor Oekraïense politici. Manafort moest tweemaal naar de rechter. Zijn eerste rechtszaak eindigde in een veroordeling wegens acht financiële misdrijven.

Om een tweede proces te vermijden sloot Manafort een samenwerkingsakkoord met Mueller – al zei Muellers team later dat hij de voorwaarden van dat akkoord had geschonden, door tegen de onderzoekers te liegen. Manafort kreeg op 13 maart te horen dat hij 7,5 jaar de cel in moet. Het is een lichte straf.

Rick Gates

Voormalige medewerker van Trumps campagne en zakenpartner van Paul Manafort. Hij werd ook aangeklaagd, maar sloot een akkoord met Muellers team. Hij bekende gedeeltelijk schuld.

Michael Flynn

Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur. Bekende dat hij valse verklaringen had afgelegd tegen de FBI.

Dertien Russen en drie Russische bedrijven

Zij zijn aangeklaagd wegens misdrijven die onder ‘samenzwering’ vallen, zoals identiteitsdiefstal. Eén van de aangeklaagde bedrijven is het Internet Research Agency (IRA), vaak omschreven als een ‘Russische trollenboerderij’, en twee andere bedrijven die het IRA hebben gefinancierd.

Richard Pinedo

Een man uit Californië, die schuld heeft bekend in een zaak van identiteitsfraude, in verband met de aanklachten tegen de Russen. Hij heeft samengewerkt met Muellers team en kreeg een celstraf van zes maanden, gevolgd door zes maanden huisarrest.

Alex van der Zwaan

Een advocaat die in Londen werkt en heeft toegegeven dat hij tegen de FBI loog over zijn contacten met Rick Gates en met een contactpersoon in Oekraïne. Hij zat een celstraf van dertig dagen uit.

Konstantin Kilimnik

Een zakelijk contact van Paul Manafort en van Rick Gates, die in Rusland is gebaseerd. Hij werd samen met Manafort aangeklaagd omdat hij getuigen probeerde te beïnvloeden tijdens Manaforts rechtszaak.

Twaalf medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst (GRU)

Ze zijn aangeklaagd voor het hacken en lekken van e-mails van de Amerikaanse Democratische partij in 2016.

Michael Cohen

Trumps voormalige advocaat heeft schuld bekend over acht financiële misdrijven. Hij is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en mag niet langer advocaat zijn.

Roger Stone

Adviseur en vertrouweling van Trump, die in januari 2019 door Muellers team is aangeklaagd wegens zeven misdrijven. Stone wordt ervan beschuldigd dat hij loog tegen het Huis van Afgevaardigden over zijn pogingen om tijdens de presidentscampagne in contact te komen met de klokkenluiderssite Wikileaks. Hij wordt er ook van beschuldigd dat hij een getuige die hem kon beschadigen, heeft beïnvloed om niet te praten.