Rusland belooft trouw te blijven aan Nicolás Maduro
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov met de Venezolaanse vicepresidente Delcy Rodriguez Foto: AP

Rusland, de bondgenoot van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, heeft vrijdag beloofd dat het zijn ‘legitieme’ humanitaire hulp aan Venezuela zal voortzetten, onder meer door medicijnen op te sturen.

‘Rusland zal de autoriteiten van Venezuela blijven helpen om zijn economische en sociale moeilijkheden op te lossen, met inbegrip van het verlenen van legitieme humanitaire hulp’, verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, na een gesprek met de Venezolaanse vicepresidente Delcy Rodriguez.

Rusland heeft volgens Lavrov een eerste lot van 7,5 ton medicijnen naar Venezuela gestuurd. ‘We hebben een bijkomende lijst ontvangen van medicijnen waar Venezuela om vraagt’, zegt Lavrov. Hij voegde eraan toe dat Rusland ook massale hoeveelheden graan levert.

Rusland verzekerde Caracas vrijdag van de solidariteit van Vladimir Poetin met zijn bondgenoot Nicolás Maduro. Op dit moment scharen verscheidene Westerse en Zuid-Amerikaanse landen zich als oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó. Rusland noemt dat ‘een frontale aanval en een schaamteloze inmenging’.

‘President Vladimir Poetin betuigt zijn steun en solidariteit aan zijn collega Nicolás Maduro’, zei Lavrov bij de aanvang van het onderhoud met vicepresidente Rodriguez. ‘We werken nauw samen en coördineren onze acties in de internationale arena. Dit heeft een bijzondere betekenis op een moment dat Venezuela geconfronteerd wordt met een frontale aanval en een schaamteloze inmenging in zijn interne aangelegenheden’, zei Lavrov volgens het persbureau RIA-Novosti.