Wim Delvoye begrijpt zijn veroordeling totaal niet
Archiefbeeld. Foto: osw

Kunstenaar Wim Delvoye is door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle. Hij moet ruim 100.000 euro ophoesten.

Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplaat naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Er zou ook teveel en slib uit de walgracht zijn gehaald, zonder vergunning.

In eerste aanleg werd de kunstenaar over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos gingen in beroep.

Volgens de procureur-generaal had de eerste rechter een schijn van partijdigheid. ‘De eerste rechter sloeg de bal volledig mis’, klonk het toen. Er werd een boete van 300.000 euro gevorderd tegen Delvoye persoonlijk en nog eens 300.000 euro tegen zijn vennootschap, de eigenaar van het domein. Nog volgens de procureur-generaal zou de kunstenaar zich agressief en onbeleefd gedragen hebben naar de inspectiediensten toe. ‘Dit is allemaal opgezet spel, doorgestoken kaart, gespeeld door pennenlikkers’, antwoordde Delvoye toen.

Het hof van beroep volgde het parket niet volledig, maar heeft Delvoye en zijn vennootschap wel veroordeeld tot een geldboete van 49.500 en 55.000 euro. In totaal ruim 100.000 euro. Hij moet bovendien het kasteel en het domein weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Daarvoor krijgt hij een jaar de tijd. Indien hij dat niet doet, wordt hem een dwangsom opgelegd van 150 euro per dag dat hij te laat is.

In een eerste reactie vandaag zegt de kunstenaar: 'Dat is dus ongelooflijk. Ik had geen andere doelstellingen dan de natuur en het monument te herstellen. Maar die rechters hebben gewoon niet naar mij willen luisteren. Ze wilden zelfs niet komen kijken. Ik word nu gestraft omdat ik wat gepruts wou herstellen, dit is gewoon absurd. Dit is een afrekening in mijn strijd tegen de windmolens. Men probeert mij het zwijgen op te leggen, maar dat zal niet lukken. Ze winnen een veldslag, niet de oorlog. Ik stap nu naar Cassatie en als het nodig is naar het Europees hof.' 

Wim Delvoye begrijpt zijn veroordeling totaal niet
Het kasteel van de kunstenaar, in Melle. Foto: Marc Herremans - Corelio