Kamerlid Veli Yüksel ruilt CD&V voor Open VLD
Foto: BELGA

Kamerlid Veli Yüksel zal bij de verkiezingen van 26 mei op de vierde plaats staan van de Oost-Vlaamse Open VLD-Kamerlijst van Alexander De Croo. Dat meldt Open VLD. Eerder deze week was nog aangekondigd dat Yüksel op de vierde plaats zou staan van de Oost-Vlaamse Kamerlijst voor CD&V. Ook onderneemster Grete Remen stapt over naar Open VLD. Het Vlaams Parlementslid verlaat de N-VA.

De gewezen VRT-journalist (47) zetelde in de legislatuur 2009-2014 in het Vlaams Parlement en in de huidige legislatuur in de federale Kamer voor CD&V.

‘Ik ben tien jaar geleden in de politiek gestapt om dingen in beweging te zetten en vooruit te gaan met onze samenleving’, verklaart Yüksel in het persbericht van Open VLD. ‘Ik heb nooit graag aan de zijlijn gestaan en mijn engagement is nog altijd even groot. Ik heb Open VLD leren kennen als een partij van doeners met heldere standpunten. Van mensen die de handen uit de mouwen durven te steken. Ik wil daar deel van uitmaken en mijn steentje bijdragen zodat mijn inzet tot meer resultaten kan leiden voor de mensen van Oost-Vlaanderen en daarbuiten’, aldus Yüksel.

Yüksel maakt een positieve keuze, zegt hij. En hij wil de kaart trekken van een moderne economie die meegaat met haar tijd, waarin werknemers en zelfstandigen kunnen vooruit gaan. ‘Ik ben er erg van overtuigd dat ons land op internationaal vlak een grotere rol moet durven te spelen. Alleen door samenwerking kunnen we grote uitdagingen aanpakken. Ik vind me ook terug in de manier waarop Open VLD omgaat met diversiteit. Rechten en vrijheden voorop. Niet uw afkomst of stand maar uw toekomst telt.’ Yüksel is zelf afkomstig uit Turkije.

Maandag nog op CD&V-lijst voorgesteld

Yüksel neemt vrijdag ontslag uit de CD&V-fracties in het parlement en de Gentse gemeenteraad. Hij zal als onafhankelijke zetelen tot de verkiezingen van 26 mei.

De Christendemocraten hadden afgelopen maandag 25 februari nog aangekondigd dat Yüksel op de vierde plaats van de federale lijst in Oost-Vlaanderen zou staan. Op de website van de Oost-Vlaamse CD&V stond zijn naam na de bekendmaking van Open VLD vannacht nog op de lijst.

Geens haalt schouders op

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) haalt de schouders op bij de overstap van zijn partijgenoot Veli Yüksel naar Open VLD. 'Er is een lied van Ramses Shaffy en Liesbeth List dat heet 'Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels. Vanmorgen is dat blijkbaar wat blauwer. Ach ja', reageerde Geens vrijdag in De Ochtend op Radio 1. In de omgeving van partijvoorzitter Wouter Beke viel enkel te horen dat men er akte van nam.

Vrijdagochtend raakte ook bekend dat onderneemster en Vlaams Parlementslid Grete Remen uit ­Beringen de N-VA verlaat. Zij stapt eveneens over naar Open VLD. Daar krijgt ze de eerste opvolgersplaats op de Limburgse Kamerlijst van lijsttrekker Patrick ­Dewael.

Kamerlid Veli Yüksel ruilt CD&V voor Open VLD