Wie is Hamza Bin Laden, zoon van Osama?
Hamza bin Laden wordt vaak de ‘kroonprins van de jihad’ genoemd. Foto: AP

De Verenigde Staten plakken een beloning van een miljoen dollar op de kop van Hamza Bin Laden. Wie is 'de zoon van', die de VS zoveel geld waard acht?

In de achtergebleven brieven van Osama Bin Laden in Abbottabad, de schuilplaats waar de Amerikanen de terrorist doodden, stond een eerste aanwijzing over 'het gevaar' Hamza. Osama zou zijn favoriete zoon klaarstomen om hem te vervangen als leider van Al Qaeda, bleek uit de brieven. Zijn zoon Khalid kwam ook om in Abbottabad. Saad, de derde zoon van Osama, stierf al in 2009 bij een drone-aanval van de VS in Afghanistan. 

Acht jaar na de dood van Osama plakt een prijs van VS een miljoen dollar voor dé tip die hen tot bij Hamza kan leiden.

Hamza is de zoon van Osama en Khairiah Sabar, een van de drie nog levende vrouwen van Osama. Sabar woonde bij Osama in Abbottabad toen het brein achter de terroristische aanslagen van 11 september 2001 gedood werd. Hamza zou getrouwd zijn met de dochter van Mohammed Atta. De piloot boorde op 11 september een vliegtuig in één van de twee torens van het World Trade Center in New York. 

Ansar al-Fourqan

De eerste signalen dat Hamza Bin Laden zijn vader zou willen wreken, kwamen er in 2015. Een audiobericht werd toen op het internet gepubliceerd, waarin hij opriep om aanslagen te plegen op de VS. Later volgden nog bedreigingen tegen het Westen. De dertiger zou de groep 'Ansar al-Fourqan' leiden. Die biedt sinds enkele maanden een onderkomen aan de meest geïndoctrineerde strijders van Al Qaeda en terreurgroep Islamitische Staat. In 2017 oordeelden de VS dat de status van 'de zoon van' binnen Al Qaeda zo sterk gegroeid was dat hij op de zwarte lijst met terroristen thuishoort. Zijn activa in de VS zijn sindsdien bevroren. 

Over de schuilplaats van Hamza weten de Amerikanen niet al te veel. Volgens sommigen zou hij in Iran verblijven, maar de VS vermoeden dat hij zich in de grensstreek tussen Afghanistan en Pakistan bevindt. 'Maar hij zou overal in het Midden-Oosten kunnen zijn', zegt een Amerikaanse diplomaat Michael Evanoff aan BBC.