Minder inschrijvingen, maar toch ‘succesvolle editie’ van Tournée Minérale
Foto: DBA

De derde editie van Tournée Minérale, de alcoholvrije maand februari, klopt dit jaar af op 61.000 inschrijvingen. Vorig jaar waren dat er nog 104.000. ‘Maar we hebben geen zicht op het aantal deelnemers, enkel op het aantal inschrijvingen’, zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker. Die spreekt van een succesvolle editie, die opnieuw heel wat mensen heeft gesensibiliseerd.

Begin februari hadden bijna 49.600 mensen zich ingeschreven voor Tournée Minérale. Vorig jaar waren er aan de start van de actie nog 85.000 deelnemers. Een kloof die in de loop van februari niet gedicht werd, al is het wachten op enquêtes om het aantal effectieve deelnemers in kaart te brengen. Vorig jaar namen een op de vijf volwassen Belgen deel aan Tournée Minérale, bleek uit enquêtes.

‘Heel wat mensen schrijven zich niet in’, aldus De Bondt. De terugval betekent volgens de organisatie niet dat de impact van de campagne afneemt. ‘Het eerste doel is sensibiliseren.’ Ook volgend jaar wordt de campagne zo goed als zeker opnieuw georganiseerd.

‘Tournée Minérale is ondertussen een begrip geworden’, klinkt het bij de organisatoren. ‘De media besteedden de afgelopen maand extra aandacht aan het thema alcohol, en horecazaken zetten hun alcoholvrije aanbod in de kijker.’ Zo wordt ook de sociale druk op mensen die geen zin hebben in alcohol weggewerkt.

De Stichting tegen Kanker en VAD/De DrugLijn willen volgend jaar geen bijkomende middelen uittrekken om het aantal inschrijvingen op te krikken. Wie zich inschrijft, krijgt via mail tips, aanmoedigingen en recepten. Maar investeringen in bijkomende stimulansen zijn voor de organisatie geen prioriteit.

Begonnen in 2015

Tournée Minérale ging van start in 2015, nadat een gezondheidsenquête van Sciensano in 2013 berekende dat 84 procent van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar alcohol drinkt. Ongeveer 10 procent ervaart verslavingsproblemen door dat gebruik, met de schadelijke gevolgen van dien. De campagne richt zich tot de groep die wel eens alcohol drinkt, soms meer dan gezond.

‘Alcohol is altijd een schadelijke stof, ook als je je gebruik onder controle hebt. Zelfs in kleine hoeveelheden is het regelmatig drinken van alcohol een risicofactor voor verschillende types kanker. Je alcoholgewoonten bijstellen, kan dus nuttig zijn voor drie kwart van de volwassen bevolking’, aldus Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is 10 glazen per week de maximumhoeveelheid om de risico’s van alcohol te beperken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig