Noord-Korea niet akkoord met conclusies Trump na topontmoeting
Kim Jong-un en Donald Trump Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vroegtijdig was afgesprongen omdat Noord-Korea vroeg alle economische sancties op te heffen. Ri Yong-Ho, Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, weerlegt dat.

Volgens Ri Yong-Ho vroeg Noord-Korea om vijf van de elf VN-resoluties tegen het land op te heffen, maar niet allemaal. ‘Noord-Korea legde een realistisch voorstel over de start van de denuclearisering op tafel’, zei Ri tijdens een zeldzame persconferentie van het regime. In ruil voor het opheffen van die sancties zou Noord-Korea plutonium- en uraniumfaciliteiten in Yongbyon onder toezicht van de VS plaatsen.

Woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders zei dat de president op de hoogte was gebracht van de Noord-Koreaanse persconferentie. ‘We willen een goede deal met Noord-Korea, niet zomaar een deal’, antwoordde ze. De VS verraste de Noord-Koreanen met bewijsmateriaal van geheime nucleaire sites, iets waar Kim Jong-un volgens Trump niet op voorbereid was.

Vice-minister van Buitenlandse Zaken Choe Son-Hui zei op de persconferentie dat het afwijzen van het voorstel ‘een gemiste kans was die slechts eenmaal in duizend jaar voorkomt’. Volgens Choe verloor Kim Jong-un de wil om verder te onderhandelen.

Mislukte top

De topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un in het Vietnamese Hanoi heeft geen akkoord over verdere denuclearisatie opgeleverd, maar volgens de Amerikaanse president is er geen sprake van woede. ‘We hebben nog steeds een goede verstandhouding’, zei Trump over zijn relatie met Kim. ‘Mocht ik dat hebben gewild, dan hadden we vandaag wel een akkoord kunnen tekenen. Maar het is soms beter om weg te lopen van een deal, om daarna iets beter te kunnen tekenen. Soms moet je het goed doen, in plaats van het snel te willen doen’, zei hij na afloop tijdens een persconferentie.