Vier schapen doodgebeten in Helchteren: 'sporen van wolf'
Foto: rr

In een weide in Helchteren zijn donderdag vier doodgebeten schapen aangetroffen. Jan Loos van Welkomwolf.be is er quasi van overtuigd dat een wolf de schapen heeft doodgebeten.

Werknemers van Agentschap Natuur en Bos hebben dna-stalen afgenomen bij de schapen. De vier doodgebeten schapen die in Helchteren gevonden werden bevonden zich tussen twee kerngebieden waar wolven Naya en August zich ophouden. Dat is het schietterrein in Helchteren en het militair domein ‘Kamp van Beverlo’ in Leopoldsburg. Er werden dna-stalen afgenomen bij de dode schapen door Agentschap Natuur en Bos. Het is al de vijfde keer dit jaar dat er in Limburg dode schapen aangetroffen worden.

Pootsporen

‘De schapen, die gedood zijn, bevonden zich in een landbouwzone, maar wel net tussen de twee kerngebieden. In het veld ernaast zijn ook pootafdrukken gevonden, die weinig aan de verbeelding overlaten. Afgaande op de pootsporen zou het een mannetjeswolf zijn geweest’, zegt Loos. Het dna-onderzoek moet honderd procent uitsluitsel brengen. ‘In de eerste twee maanden van dit jaar kennen we in Limburg al vijf schadegevallen en dat zijn er al meer dan heel vorig jaar. Dat is geen goede evolutie,’ klinkt het.

‘De wolf die zich tussen de twee kerngebieden verplaatst, ziet ook dat schapen in een onbeschermde weide staan. De houders hebben misschien wel een omheining die schapen binnenhoudt, maar voor een hond of een wolf is het gemakkelijk om zo’n omheining binnen te dringen. Schapenhouders menen dat er geen extra maatregelen nodig zijn als hun weide langs een drukke baan ligt,’ aldus Loos, die nogmaals een oproep doet om onder meer een deftige schrikdraad te plaatsen. Hij stelde ook vast dat het veranderende gedrag van de wolven al dan niet toevallig samenvalt met het hoogtepunt van het jachtseizoen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig