Loonakkoord splijt voormalige coalitie (nog steeds)
Foto: Photo News

De posities over het loonakkoord, en in bijzonder over het brugpensioen, schuiven met geen millimeter op. Open VLD en N-VA willen een verstrenging, CD&V en MR niet.

De arbeidsdeal van Michel I en het loonakkoord van de Groep van 10 zeggen heel andere dingen over de leeftijd waarop mensen met brugpensioen gaan.

Vanmiddag in de Kamer bleek nogmaals hoe groot de kloof is tussen de voormalige partners binnen de regering-Michel over het onderwerp. Het is Open VLD en N-VA versus CD&V en MR. Beide kampen hebben zich ingegraven.

Open VLD en N-VA willen dat de arbeidsdeal uitgevoerd wordt, waarin staat dat vanaf dit jaar SWT (het vroegere brugpensioen, red.) pas op 59 jaar kan, en vanaf 2020 vanaf 60 jaar.

Naar de exit

De sociale partners willen die verstrenging met een jaar opschuiven. Als het van CD&V en MR afhangt zal hen geen strobreed in de weg worden gelegd. Maar Open VLD milderde de toon vanmiddag in de Kamer niet. ‘Men gaat opnieuw 58-jarigen naar de exit sturen. Ik vraag dat de afspraken worden nagekomen’, zei kamerlid Egbert Lachaert. Hij kreeg applaus vanop de N-VA-banken.

Hoe dan ook moeten de vakbondsleden het licht eerst nog definitief op groen zetten voor het bereikte akkoord. De minderheidsregering van premier Charles Michel (MR) koopt daarmee nog tijd tot eind maart.