Israëlische soldaten beschoten ‘demonstranten die geen directe dreiging vormden’
Foto: AFP

Israëlische soldaten hebben volgens VN-onderzoekers demonstranten gedood die ‘geen directe dreiging vormden’. Mogelijk hebben de soldaten oorlogsmisdaden gepleegd.

De Israëlische soldaten worden ervan beschuldigd dat ze bij een Palestijns protest in Gaza doelbewust op burgers hebben geschoten. Dat stelt de onafhankelijke onderzoekscommissie die de VN-Mensenrechtenraad vorig jaar had aangesteld.

Volgens het rapport hebben Israëlische troepen tussen 30 maart en 31 december 2018 189 mensen doodgeschoten. Meer dan 6.100 anderen werden neergeschoten nabij de muur tussen Gaza en Israël.

Kinderen

Het panel heeft bovendien aannemelijke bewijzen gevonden dat Israëlische sluipschutters kinderen, medisch personeel en journalisten hebben beschoten, terwijl die duidelijk herkenbaar waren.

Het rapport erkent dat ook Palestijnse demonstranten ‘aanzienlijk geweld’ pleegden. Zij gooiden met stenen, molotovcocktails en soms explosieven. Maar dat was niet in verhouding met de militaire campagne van Israël. Het ging niet om ‘terroristische activiteiten’ van gewapende Palestijnse groepen, zoals Israël beweert. ‘De protesten waren civiel van aard, met duidelijke politieke doeleinden.’

Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat Israëlische troepen Palestijnen hebben gedood die niet direct aan de vijandigheden deelnamen en geen directe dreiging vormden.

Oorlogsmisdaden

‘Deze ernstige mensenrechtenschendingen kunnen oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid zijn’, klinkt het. De voorzitter van de onderzoekscommissie, Santiago Canton, vraagt dat Israël een onderzoek opent.

Israël noemt het rapport ‘vijandig, leugenachtig en lasterlijk’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in