Viviani bezorgt Deceuninck - Quick Step alweer de zege in UAE Tour: “Het was belangrijk om Gaviria te kloppen”

De vijfde etappe in de UAE Tour van Flag Island naar Khor Fakkan is gewonnen door Elia Viviani. Na 181 overwegend vlakke kilometers was hij de snelste van het peloton. De Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) blijft leider en lijkt op de eindzege af te stevenen. Voor Deceuninck - Quick Step is het al de elfde zege van het seizoen.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Een geschiedenisloze etappe met een eindspurt om duimen en vingers van af te likken: beter kon je de vijfde rit niet samenvatten. Lotto-Soudal mende het peloton in dienst van Caleb Ewan maar de ritwinnaar van gisteren speelde in de laatste hectometers het wiel van zijn leadout Adam Blythe kwijt. Gaviria, opnieuw afgezet door Kristoff, lanceerde als eerste de spurt maar zag zowel links als rechts van hem nog renners passeren. Links leek Kittel aan het langste eind te trekken maar Italiaans kampioen Elia Viviani beschikte duidelijk over het strafste eindschot. Ritwinst voor Viviani, zijn derde al van het seizoen.

Uiteraard was Viviani tevreden met zijn overwinning. “We wisten dat het een snelle sprint zou worden wat doorgaans ook betekent dat er chaos is”, vertelde de Italiaan. “Ik vroeg Morkov om me zo goed maar ook zo laat mogelijk af te zetten en dat lukte ook. Eerst Devenyns, daarna Morkov. Ons treintje werd enkel geklopt door Kristoff en Gaviria. Maar ik wist dat ik rechts moest zitten. In de laatste dertig meter merkte ik dat mijn topsnelheid hoger lag dan dat van mijn concurrenten en kon ik hen op rechts nog voorbij. Vier spurters op een rij, het moet mooi geweest zijn voor de foto.”

Wat was het verschil met de spurt in etappe twee waarin hij verloor van Gaviria? “Het resultaat! In die eerste sprint hebben we niets fout gedaan, we werden simpelweg geklopt door iemand die sneller was (Gaviria, red). Vandaag was de tactiek iets anders maar dat is logisch, elke spurt is anders. We hebben vandaag getoond dat we iedereen kunnen kloppen.”

En dat zorgt voor een mentale boost. Viviani: “Het was belangrijk om Gaviria te kloppen”, gaf de Italiaans kampioen toe. ““Ik wilde niet weer verliezen van Gaviria. Hij is de sterkste sprinter om te kloppen. Mentaal was het belangrijk om hem af te troeven.”

Viviani bezorgt Deceuninck - Quick Step alweer de zege in UAE Tour: “Het was belangrijk om Gaviria te kloppen”
Een koninklijke spurt Foto: BELGA