Britten ‘ontdekken’ tekort aan houten palletten bij harde Brexit
Foto: REUTERS

De ene pallet is de andere niet. Toch niet voor de Europese Unie. De Britse overheid heeft deze week een spoedvergadering gehouden over de kwestie. Bedrijven hebben niet de juiste palletten voor handel met de EU bij een harde Brexit.

Stel dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart toch uit de EU valt, zonder scheidingsakkoord, dan hebben de Britse bedrijven een probleem. Ze hebben niet de juiste palletten in huis. Een onverwachte ontdekking bij de Britse overheid.

Het juiste pallet in huis hebben doet er wel degelijk toe voor de Europese Unie. Houten palletten worden gebruikt om goederen te vervoeren. Voor wie deel uitmaakt van de EU zijn de regels over die palletten niet zo streng. Maar voor niet-lidstaten ligt dat blijkbaar anders. In dat geval moeten de palletten aan een reeks veiligheids- en gezondheidsvoorschriften voldoen.

Van die laatste soort hebben de Britten niet voldoende in huis, mocht het op 29 maart dus tot een abrupte scheiding komen. Bedrijven zouden weken moeten wachten op nieuwe palletten. Volgens de website Business Insider hield de Britse overheid dinsdag een spoedvergadering over het probleem.

Mogelijk stelt het probleem zich niet, tenminste als de Britse premier Theresa May om uitstel vraagt voor de Brexit. Dat scenario is sinds deze week waarschijnlijker geworden.