Brits bedrijf wil ons aan de platte wijnfles
archiefbeeld Foto: AP

Is het binnenkort gedaan met de ronde glazen wijnflessen die we al eeuwen kennen? Als het van Garçon Wines afhangt wel. Het bedrijf maakt platte wijnflessen in plastic en voert gesprekken met wijnbouwers om die op veel grotere schaal te gaan gebruiken.

Sinds de 19de eeuw is het een gegeven waar nooit aan geraakt wordt: wijn bewaar je in ronde glazen flessen. Dat die zwaar, breekbaar en moeilijk te transporteren zijn, daar heeft nooit iemand van wakker gelegen. Er worden elk jaar meer dan 35 miljard glazen flessen gevuld en getransporteerd - meestal in kisten van zes of twaalf - en die nemen veel plaats in de bagageruimtes van vliegtuigen. Slecht voor het milieu, natuurlijk. Nu lijkt daar verandering in te komen.

Brits bedrijf wil ons aan de platte wijnfles

Garçon Wines begon in 2017 met het maken van wijnflessen die in een brievenbus passen. Het was tot dusver een gimmick, maar het bedrijf zegt in The Guardian dat het gesprekken voert met wijnbouwers en leveranciers om de flessen op veel grotere schaal te gaan gebruiken.

De flessen zijn gemaakt van gerecycleerde PET-flessen en hebben een plastic dop, waardoor recycleren eenvoudig is. Ze nemen 40 procent minder plaats in en wegen 87 procent minder dan gewone flessen.

‘Normale wijnflessen en -kisten resulteren in onnodige logistieke kosten, verloren grondstoffen en een groteske voetafdruk. Die passen gewoon niet meer in deze tijd’, zegt Santiago Navarro, de oprichter en ceo van Garçon Wines.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig