De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het Vietnamese Hanoi heeft geen akkoord over verdere denuclearisatie opgeleverd. Dat bevestigde Trump op een persconferentie. Kim verliet de top donderdagochtend vroegtijdig, de lunch en een formele ceremonie met beide leiders werden geannuleerd.

'De Amerikaanse delegatie vond het geen goed idee om nu al een akkoord te tekenen. Wel waren het erg interessante en productieve dagen. Kim Jong-un is nogal een kerel. Soms moet je echter gewoon weglopen', zei president Trump op de persconferentie die hij gaf na het mislukken van de topontmoeting.

Trump: 'Kim zei pas bereid te zijn de kernsite Yongbyon te ontmantelen nadat de internationale sancties waren opgeheven. Ik heb hem gezegd dat daar geen sprake van kon zijn. Alle sancties die er nu zijn, blijven van kracht.'

Wel zei Trump dat de gesprekken in een 'vriendelijke sfeer' plaatsvonden, en er geen sprake is van woede. 'We hebben nog steeds een goede verstandhouding', zei Trump over zijn relatie met Kim. 'Mocht ik dat hebben gewild, dan hadden we vandaag wel een akkoord kunnen tekenen. Maar het is soms beter om weg te lopen van een deal, om daarna iets beter te kunnen tekenen. Soms moet je het goed doen, in plaats van het snel te willen doen.'

Volgens Trump beloofde Kim nog wel dat Noord-Korea geen nieuwe nucleaire tests zal uitvoeren. 'Ik geloof hem op zijn woord', aldus de president. 'Hij heeft een bepaalde visie. Het is niet precies onze visie, maar we staan een stuk dichterbij dan een jaar geleden en ik denk dat we er uiteindelijk zullen uitkomen.'

Nieuwe ontmoetingen?

Dat de topontmoeting was mislukt, werd donderdagochtend meteen duidelijk toen bleek dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het Metropole Hotel in Hanoi vroegtijdig had verlaten. Ook de formele ceremonie waar Trump samen met Kim zijn handtekening had willen zetten onder een raamakkoord met principeafspraken over denuclearisering werd geannuleerd, net als een werklunch met beide leiders.

Volgens een mededeling van het Witte Huis hadden Trump en Kim niettemin ‘een zeer goede en constructieve ontmoeting’. Er werden verschillende pistes besproken voor een verdere denuclearisatie, zo klinkt het nog. ‘Er werd geen akkoord bereikt, maar de beide partijen kijken uit naar een nieuwe ontmoeting in de toekomst.’

Op zijn persconferentie zei president Trump echter dat er nog geen nieuwe afspraken gemaakt zijn met de Noord-Koreanen over verdere ontmoetingen. 'Ik hoop dat we elkaar binnenkort weer zien, maar het zou nog wel eens een lange tijd kunnen duren', klonk het.

Duikvlucht

Meteen nadat het nieuws bekendraakte dat de top geen akkoord had opgeleverd, maakte de Zuid-Koreaanse beurs een duikvlucht. Een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris zei tegen CNN 'perplex' te zijn over de onverwachte afloop van de besprekingen tussen Trump en Kim.

Aanvankelijk waren beide staatshoofden nochtans positief gestemd over de mogelijkheid afspraken te maken over een verdere denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. ‘Als ik niet bereid was te ontwapenen, dan zou ik hier niet zijn’, antwoordde Kim op de vraag van een journalist of hij bereid was om zijn land te denucleariseren. Welke stappen hij concreet wilde ondernemen? ‘Dat is wat we op dit moment bespreken’, luidde het toen nog.