Brits parlement keurt mogelijkheid tot uitstel Brexit goed
Tegenstanders van de Brexit betogen voor het parlement. Foto: REUTERS

Het Britse Lagerhuis zal mogen stemmen over een mogelijk uitstel van de brexit als er tegen 12 maart geen goedgekeurd akkoord met de EU is. Het amendement van Yvette Cooper (Labour) daarover werd goedgekeurd. Dat van haar partijleider Corbyn, om permanent in de douane-unie te blijven, werd dan weer afgeschoten.

Theresa May beloofde dinsdag al dat het parlement zijn zegje krijgt als er op 12 maart geen akkoord is goedgekeurd. De dag erna zal ze de parlementsleden vragen of ze een brexit zonder akkoord willen. Is het antwoord nee, dan mag het parlement op 14 maart stemmen over de vraag of er een uitstel van de brexit moet komen, zij het ‘kortstondig en beperkt in tijd’.

Labour-parlementslid Yvette Cooper goot die belofte in een amendement op een motie die May woensdag ter stemming bracht, alleen bevatte Coopers tekst ook nog de verplichting om de datum van de brexit via wetgeving aan te passen als er uitstel komt. Het amendement was opgesteld met het Conservatieve parlementslid Oliver Letwin en genoot de steun van de regering.

Cooper kreeg uiteindelijk een grote meerderheid op de been: 502 stemden voor, 20 stemden tegen. Alleen een deel van de ultraconservatieve pro-brexiteers rond Jacob Rees-Mogg stemden tegen. Zij blijven ijveren voor een aanpassing van het akkoord dat nu op tafel ligt, en dan vooral van de regeling rond de Ierse grens.

EU-burgers in VK beschermd

Eerder op de avond keurde het Britse parlement nog een ander amendement goed. Dat verplicht de regering ertoe om het luik rond de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk dat in het uittredingsverdrag vervat zit toch toe te passen, ook in een no deal-scenario.

De andere twee amendementen haalden de eindmeet niet. Het gaat om een tekst van de Schotse nationalisten waarin een Britse uitstap zonder akkoord - los van de brexitdatum - volledig wordt uitgesloten, en het werkstuk van Labour-leider Jeremy Corbyn waarin hij vraagt dat de Britten permanent in de douane-unie blijven met de EU. Vooral dat laatste kan nog gevolgen hebben: Labour-parlementslid Keir Starmer zei tijdens het debat al dat zijn partij actief zou lobbyen voor een tweede referendum als het amendement zou worden weggestemd.