Conducteurs bedreigd door verplicht naamplaatje
Foto: SISKA GREMMELPREZ / Belga
Vakbonden bij de NMBS vragen met aandrang dat conducteurs geen badge meer moeten dragen met hun naam op.

'Ik weet je te vinden en zal je een pak rammel geven’, kreeg een treinbegeleider onlangs te lezen via sociale media. Uit de rest van het bericht blijkt duidelijk dat de afzender een boze treinpassagier is die een administratieve boete kreeg, omdat hij geen geldig ticket op zak had.

Volgens de vakbonden bij de NMBS is dit niet het enige geval waarbij een ontevreden reiziger een treinbegeleider op sociale media opzocht en die vervolgens overlaadde met verwensingen. Er zouden ook al doodsbedreigingen geuit zijn. De problemen zijn enkele maanden geleden begonnen, toen treinbegeleiders plots verplicht werden een naamplaatje te dragen. Anders konden ze geen administratieve boetes meer uitschrijven, bijvoorbeeld voor storend gedrag of zwartrijden. 

Liever een nummer

ACOD-vakbondssecretaris Gunther Blauwens windt er geen doekjes om: ‘We hadden vanaf de eerste dag gewaarschuwd voor problemen. Vandaar opnieuw een oproep naar gezond boerenverstand bij de beleidsmensen: vervang die naam op de badge door een uniek nummer. Zo is achteraf nog altijd te achterhalen welke treinbegeleider welke boete uitschreef, maar hoeft de medewerker in kwestie geen represailles te vrezen tegen hem of zijn familie.’

Opmerkelijk: ook de NMBS ziet de verwensingen die treinbegeleiders op sociale media ontvangen – als gevolg van boetes die ze uitschrijven – met lede ogen aan. ‘Wij waren ook voorstander van een uniek nummer, in plaats  de volledige naam van de treinbegeleider. Maar juridisch kon dat blijkbaar niet’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. ‘We laten onze mensen niet in de kou staan: wanneer de verwensingen of bedreigingen ernstig zijn, geeft onze juridische dienst daar een gepast gevolg aan.’

De vakbonden kloppen nu opnieuw aan bij Binnenlandse Zaken  om een uitzondering te verkrijgen. ‘Bij voormalig minister Jan Jambon (N-VA) was te horen dat er misschien toch wat speling op de verplichte naamsvermelding zat.’ Ook SP.A vraagt met aandrang dat Jambons opvolger – Pieter De Crem (CD&V) – de  wetgeving verandert. ‘In de meeste  buurlanden is het trouwens met een nummer geregeld’, zegt parlementslid David Geerts.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in