Jolien D’hoore verovert bronzen medaille op WK baanwielrennen, maar ging in finale bijna onderuit bij zware valpartij
Foto: REUTERS

Jolien D’hoore heeft woensdag op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow op de scratch het brons veroverd. De Britse Elinor Barker snelde naar de wereldtitel, voor de Nederlandse Kirsten Wild.

Het principe van de scratch bij de vrouwen is simpel: wie na tien kilometer als eerste over de finish komt, is de winnaar. Een niet-olympisch nummer dat lijkt op een korte wegwedstrijd, niet toevallig dus dat wegrensters D’hoore, Wild en de Deense Amalie Dideriksen bij de topfavorietes hoorden.

Bij het ingaan van de laatste tien ronden kwam er een aanval van een Ierse en een Noorse renster, waarop het peloton ging pokeren. Wild moest een flinke inspanning doen om het gat kleiner te maken, maar begon toch in ideale positie aan de sprint. Maar die werd ontsierd door een massale valpartij, waarbij ook D’hoore werd geraakt maar een val kon vermijden.

Wild verloor de sprint voor goud van Barker. D’hoore kon voor brons in extremis nog voorbij de Franse Laurie Berthon gaan. Het is de derde WK-medaille in de scratch in de carrière van de 28-jarige Oost-Vlaamse, na brons in 2017 en zilver in 2018.

Jolien D’hoore verovert bronzen medaille op WK baanwielrennen, maar ging in finale bijna onderuit bij zware valpartij
Foto: BELGA

“Mooi voor België”

“Alweer brons. Ik denk dat ik de meest regelmatige renner ben in de scratch, maar altijd die bronzen medaille. Maar goed, het is een medaille en dat is mooi voor België. Ik hoop dat het de start is voor nog een paar medailles”, verklaarde ze na afloop.

D’hoore werd net niet meegetrokken in de massale valpartij bij het aangaan van de sprint. “Ik zat helemaal ingesloten, en ze waren langs alle kanten aan mij aan het duwen”, blikte de Belgische terug. “Ik werd een beetje gekatapulteerd tegen de Franse die boven me kwam. Ik was volledig uit mijn ritme, volledig mijn snelheid kwijt. Maar gelukkig kon ik recht blijven, en dan was ik zo gefrustreerd en zo kwaad dat ik zeker de medaille wou pakken.”

Voor D’hoore zijn op dit WK de olympische nummers van hoofdbelang: de ploegenachtervolging en vooral ook de ploegkoers met Lotte Kopecky. “In de scratch kan je niet echt tonen hoe goed je bent. Je moet meer afwachten. Echt een loterij. En ik moest de knop helemaal omdraaien na de ploegenachtervolging. Ik hoop dat ik kan tonen dat mijn conditie goed is in de ploegkoers, want dat is toch echt het hoofddoel voor mij en Lotte.”

Eerder donderdag konden D’hoore en de drie andere Belgische vrouwen zich wel al kwalificeren in de ploegenachtervolging. “Dat was het belangrijkste vandaag, daar zat ik helemaal met mijn gedachten bij. Op dit WK zijn er dubbele punten te verdienen, dus de top 8 halen was echt heel belangrijk voor Tokio. We staan er nu heel mooi voor. Ik hoop dat de omstandigheden morgen nog iets beter zijn en we nog iets van onze tijd kunnen doen.”

Jolien D’hoore verovert bronzen medaille op WK baanwielrennen, maar ging in finale bijna onderuit bij zware valpartij
Foto: BELGA

Nederlandse mannen en Australische vrouwen pakken goud op de sprint

De Nederlandse mannen en Australische vrouwen hebben woensdag op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow het goud op de sprint veroverd.

De Nederlanders Roy van der Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zetten een tijd van 41.923 op de tabellen en troefden zo Frankrijk (42.889) af. Rusland (43.115) won tegen Duitsland de strijd om de derde stek. Oranje was ook op het vorige WK aan het feest.

Kaarle McCulloch en Stephanie Morton haalden het voor Australië in 32.255 van Rusland (32.591). Duitsland (32.789) kaapte het brons weg voor Mexico.