Ook Standard reageert op betrokkenheid in ‘Operatie Propere Handen’: “Benadrukken transparantie om samen te werken met parket”
Foto: Photo News

Naar aanleiding van het woensdag in de krant Het Nieuwsblad verschenen artikel omtrent de zaak Propere Handen, waarin de club samen met nog drie andere (gewezen) eersteklassers in verband gebracht wordt met betalingen aan verdachte bedrijven van Dejan Veljkovic in Cyprus en Montenegro, heeft Standard gereageerd.

LEES OOK: KV Oostende reageert op betrokkenheid in ‘Operatie Propere Handen’: “Er kan ons niets ten laste gelegd worden”

LEES OOK: Operatie Propere Handen breidt uit: ook onderzoek naar zwart geld bij spelers van Standard, Anderlecht en Oostende

“Standard tilt zwaar aan de vaststelling dat sommige Belgische media zich durven uitlaten over lopende juridische zaken, door het imago van de vermelde voetbalclubs schade te berokkenen in plaats van justitie haar werk te laten doen en te wachten op de conclusies”, klinkt het in een mededeling van de club.

“Standard heeft altijd bevestigd dat het in het kader van de transfers van Gojko Cimirot, Milos Kosanovic en Filip Mladenovic samenwerkte met tussenpersonen die het onderwerp zijn van het onderzoek Propere Handen van het Federaal Parket. In het algemeen wil Standard benadrukken dat alle transacties altijd afgesloten werden met volstrekt klassieke en lopende contracten die overeenkomen met de interne principes van de club op budgettair vlak naar tussenpersonen toe voor hun interventies (tussen 5 en 10% op het totale salarisbudget van de speler). Standard is altijd volledig transparant geweest met betrekking tot deze overeenkomsten. Het rapport over de tussenpersonen van de KBVB is daar een van de bewijzen van. Bovendien werden deze transacties ook doorgegeven aan de Licentiecommissie van de Pro League in het kader van de dossiers over de aanvraag van onze licentie. De uitgekeerde bedragen aan de verschillende tussenpersonen werden ook systematisch aangegeven aan de Belgische fiscus aan de hand van de fiscale fiches. De dossiers werden dus op een volledig professionele en transparante manier beheerd zonder dat er kwaadwillige intenties waren van Standard of een van zijn medewerkers. Tot slot wil de club ook van de gelegenheid gebruikmaken om zijn wil, om in perfecte transparantie samen te werken met justitie, te herhalen.”

Uit de officiële rapporten van de Voetbalbond, waarover Het Nieuwsblad bericht, gaat het over 34 transacties (transfers of contractverlengingen) van spelers van KV Mechelen, Standard, Anderlecht en Oostende. Het gerecht onderzoekt of het om illegale constructies gaat. De meeste van de verdachte transacties hebben betrekking op spelers van KV Mechelen in de periode tussen april 2015 en maart 2018. Zo kwamen ook Anderlecht en Standard in het vizier. Anderlecht nam linksachter Ivan Obradovic over van Mechelen, Standard haalde er Milos Kosanovic weg. Beiden zijn cliënten van Dejan Veljkovic, spilfiguur en spijtoptant in de zaak Propere Handen. Een van de vragen die het ­gerecht zich stelt is of de spelers in kwestie zich ook met zwart geld hebben laten betalen. Eerder raakte bekend dat Peter Maes zich via een zwartgeldcarrousel van Dejan Veljkovic zou hebben verrijkt in zijn periode bij Racing Genk en Lokeren.