Bij een ongeval met een locomotief in het grootste treinstation in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn woensdag minstens twintig doden en meer dan veertig gewonden gevallen.

Op beelden van een bewakingscamera die circuleren op sociale media, is te zien hoe een locomotief botst tegen de afsluitingen van een perron, waardoor een brandstoftank ontploft en er een enorme vuurbal ontstaat.

De explosie veroorzaakte grote paniek. Omstanders en passagiers renden voor hun leven, meerderen terwijl ze in brand stonden. Volgens de autoriteiten kan het merendeel van de slachtoffers voorlopig niet geïdentificeerd worden, omdat ze te ernstig verbrand zijn.

Volgens de Egyptische staatstelevisie is de treinbestuurder intussen gearresteerd. Ook is Hisham Arafat, de minister van Transport, opgestapt. De Egyptische premier Mostafa Madboeli, die de rampplek woensdag bezocht, kondigde een onderzoek aan. Hij beloofde dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft.

Regelmatig ongevallen

‘Een man in de locomotief schreeuwde vlak voor de aanrijding dat de remmen het niet deden’, zegt ooggetuige Ibrahim Hussein aan persagentschap Reuters. ‘Daarna zag ik hem uit het voertuig springen. Ik heb geen idee of hij het heeft overleefd.’

De Egyptische veiligheidsdiensten melden dat er geen enkele indicatie is dat het niet om een ongeluk zou gaan. Het Noord-Afrikaanse land heeft een van de oudste spoornetwerken van de regio, waardoor er regelmatig slachtoffers vallen in het treinverkeer. Zo vielen er bij een botsing in Alexandria in 2017 meer dan veertig doden.