Vier maanden na verdwijning: ploegleider Steven de Jongh nog steeds in het ongewisse over details fietsongeluk
Foto: Photo News

Steven de Jongh, de Nederlandse ploegleider van wielerformatie Trek-Segafredo die 4 maanden geleden van de radar verdween na een fietsongeluk in Girona, heeft aan Wielerflits gereageerd op de gebeurtenissen. De Nederlander is opnieuw de oude, maar de hoop om ooit te weten te komen wat er echt gebeurd is, heeft hij opgegeven.

LEES OOK: Ploegleider Trek-Segafredo komt met de schrik vrij: geen breuken, enkel hersenschudding na mysterieuze val

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

“People of Twitter, help me please”, met die woorden van vrouwlief Renee Meijer werd in oktober in no-time een zoektocht opgezet om de vermiste ploegleider Steven de Jongh te vinden. De Jongh was in de voormiddag in Spanje vertrokken voor een fietstocht, maar verdween toen van de radar. Zijn vrouw Renee Meijer plaatste op twitter een oproep waarna de hele wielerwereld met contacten in Girona op zoek ging naar de Nederlandse ploegleider. Dankzij de wielerapp ‘Strava’ kon men zien waar het laatste signaal van De Jongh werd opgevangen. Hij werd uiteindelijk langs de kant van de weg, buiten bewustzijn teruggevonden. Eenmaal in het ziekenhuis werden wonder boven wonder geen breuken vastgesteld, maar enkel een hersenschudding.

Vier maanden later is De Jongh volledig hersteld. “De eerste maanden na de val zag het er nochtans niet altijd even positief uit”, geeft hij toe. “Tot half december was er immers weinig progressie, maar vanaf dan ging het gelukkig een stuk sneller.” De Jong beseft ook dat hij het snelle optreden van zijn vrouw, zijn geluk geweest is: “Ik mag van geluk spreken dat Renee zo snel gehandeld heeft. Wat daarna gebeurde, maakt me nog steeds emotioneel. Iedereen die connecties heeft in Girona had wat ondernomen. In het wielrennen zijn we allemaal concurrenten, maar als zoiets gebeurt, staat iedereen er voor elkaar. De koers is een kleine maar fijne wereld”, vertelt De Jongh aan Wielerflits.

“Crashdetectie geïnstalleerd”

In december hervatte De Jongh zijn functie als ploegleider, iets waar niet iedereen in geloofde na het ongeval. “De mensen in mijn omgeving zagen dat ik minder snel reageerde dan vroeger. Ik was trager in alles wat ik deed. Ik heb dat zelf nooit ervaren, maar wat me wel parten speelde was de overvloed aan prikkels. Ik kon die minder goed verwerken. Gelukkig zijn beide ongemakken ondertussen achter de rug.”

Wat wel lastiger bleek was om opnieuw buiten op de fiets te springen. “Ik had nood aan gezelschap. Dat was een mentale stap die kon tellen. Ik kreeg daar gelukkig steun in van onder meer leden van Trek-Segafredo en van de broertjes Van der Poel die ook in Kapellen wonen. Ik heb nu op mijn Garmin wel een crashdetectie geïnstalleerd. Dat is een app die bij een val onmiddelijk de locatie naar de contacten die ik heb ingegeven, doorstuurt”

“Verwacht niets meer van onderzoek”

De Jongh keerde vorige week met zijn vrouw terug naar de plaats van het ongeluk, maar op frustratie na, heeft dat niet veel opgeleverd. “Het was raar voor mij. Het zwarte gat in mijn geheugen zorgt ervoor dat ik geen emotie kan voelen bij die plek. In het ziekenhuis hadden ze me al verteld dat als ik me na 24 uur niets zou herinneren, dat er waarschijnlijk niets zou terugkomen. Desondanks hoopte ik dat het zien van de plek toch iets zou losweken in mijn geheugen.”

Ook op de Spaanse politiediensten rekent De Jongh niet meer om nog te weten te komen wat er gebeurd is. “Er werd snel melding gemaakt dat een auto was gesignaleerd die met hoge snelheid in de buurt reed. Maar er was geen nummerplaat die kon helpen om het voertuig te identificeren. Vandaag is er nog niets veranderd. Het is een doodlopend spoort waarvan ik niets meer verwacht. Ik denk dat ik gewoon blij moet zijn dat ik hier nog sta”, besluit Steven de Jongh.

De Jongh zal dit weekend in de ploegwagen zitten om onder andere Jasper Stuyven te helpen in de openingsklassiekers Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Daarna trekt hij naar Parijs-Nice en Milaan-San Remo.