Vaticaan start eigen onderzoek naar pedofiele kardinaal Pell
De Australische kardinaal George Pell. Foto: EPA-EFE

Het Vaticaan heeft woensdag bekendgemaakt dat er een canoniek onderzoek komt naar de Australische kardinaal George Pell. Dinsdag heeft een rechtbank in Melbourne Pell schuldig bevonden aan kindermisbruik.

‘Na de veroordeling van kardinaal Pell in eerste aanleg, zal de Commissie voor de Geloofsdoctrine zich vanaf nu buigen over de zaak, overeenkomstig de procedure en de tijd volgens het canoniek recht’, zegt de Vaticaanse woordvoerder Alessandro Gisotti in een communiqué.

Die Congregatie maakt deel uit van de centrale bureaucratie van het Vaticaan en onderzoekt betichtingen van seksueel misbruik door geestelijken. Haar bevindingen kunnen leiden tot ontzetting uit het ambt of uit het priesterschap. Dat is de hoogste straf in de kerk van Rome.

In Melbourne heeft de rechtbank eveneens woensdag de inhechtenisneming van de kardinaal bevolen, waarop hij gevangen werd gezet.

Unaniem schuldig bevonden

De nummer drie van het Vaticaan is in Melbourne door een twaalfkoppige jury unaniem schuldig bevonden aan seksuele agressie en vier andere zedenmisdrijven tegen twee koorjongens, die op het moment van de feiten niet ouder waren dan 13 jaar. De feiten werden gepleegd in de sacristie van de Saint Patrick’s Cathedral in Melbourne in de jaren negentig.

Pell is de hoogste functionaris van de katholieke kerk die aan pedofilie schuldig is bevonden. De 77-jarige prelaat zal op 13 maart zijn straf horen. Het Vaticaan heeft hem al afgezet als prefect van het Secretariaat voor Economie. Pell bestrijdt de aantijgingen en gaat in beroep.