Zeven miljoen Belgen hebben al een mobiele bankapp, dat zijn er 1 miljoen meer dan een jaar geleden. We gebruiken die app gemiddeld 22 keer per maand.

Belg gebruikt bankapp 22 keer per maand
België telt nog 5.133 bankkantoren. Foto: BDW

De koepelfederatie van de bankensector, Febelfin, heeft het betaalgedrag van de Belgen in kaart gebracht. Digitaal bankieren - via pc-banking of een mobiele app op de smartphone - is voor de grote meerderheid van de bevolking de norm geworden. We doen liefst 93 procent van alle bankverrichtingen via pc of app.

Minder papier

Tegelijkertijd is het aantal papieren overschrijvingen of betaalopdrachten helemaal in elkaar geklapt, van 305 miljoen in 2002 tot amper 27 miljoen in 2017. Dat is een daling met 90 procent.

Minder cash

Ook het aantal cash afhalingen aan een bankautomaat gaat in dalende lijn. Vorig jaar lag het gemiddelde op 23 keer, voor een gemiddeld bedrag van 145,7 euro. De banken hebben het aantal geldautomaten licht afgebouwd, tot 7.827 stuks, zo’n 400 minder dan in 2017. Toch zijn er dat volgens Febelfin nog altijd 724 per miljoen inwoners, waarmee België beduidend meer geldautomaten heeft dan in Nederland (slechts 373 per miljoen inwoners).

Minder kantoren

Idem met het aantal bankkantoren. Dat aantal is vorig jaar met ruim 750 gedaald, tot 5.133. ‘Toch blijft België een van de dichtste kantorennetten van Europa hebben’, luidt het bij Febelfin. ‘Met 555 kantoren per miljoen inwoners moeten we alleen Spanje laten voorgaan. Nederland telt slechts 98 kantoren per miljoen inwoners.’