If Beale Street could talk
Black love matters.


Twee geliefden, gescheiden door een muur van glas: wie zal er hen tegenhouden? De regisseur van Oscarwinnaar ‘Moonlight’, Barry Jenkins, heeft een werk van liefde en schoonheid gemaakt van ‘If Beale Street could talk’, een boek van James Baldwin vol wijsheid en vuur. Lees dat boek, zie die film, luister naar die soundtrack van Nicholas Britell. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was.
Eighth grade
Tieners van tegenwoordig.


Stand-upcomedian Bo Burnham begon ooit op Youtube. Nu debuteert hij als regisseur met een film over een tienermeisje dat zich uit op… Youtube. Recensent Ruben Aerts viel voor ‘een buitengewoon delicate krachttoer, die slechts de schijn heeft licht verteerbaar te zijn’.
Een interview met Bo Burnham en de recensie >
The favourite
Anti-kostuumfilm.


De slag bij Oudenaarde (1708) zal Yorgos Lanthimos eendenpaté wezen: de regisseur van ‘Dogtooth’, ‘The lobster’ en ‘The killing of a sacred deer’ is in ‘The favourite’ alleen geïnteresseerd in geflikflooi, intriges en het besloten hofje van Queen Anne. Actrices Emma Stone, Rachel Weisz en Olivia Colman laten alle mannen met pruiken een poepje ruiken.
Vice
Poppenkast in het Witte Huis.


Voor sommige Oscars moest de Academy echt niet lang nadenken. Zo gaf het de Oscars voor geluidsmontage en geluidsmix aan ‘Bohemian rhapsody’ want hé: muziek is toch zeker wel geluid. En dus moest de Oscar voor beste make-up gaan naar ‘Vice’, een film waar niet alleen de schmink er dik op ligt. Met dezelfde stijl van ‘The big short’ fileert regisseur Adam McKay hoe Dick Cheney opklom van sullige dronkelap tot de vicepresident van George W. Bush. Geen enkel moment vergeet je dat je zit te kijken naar Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell en Sam Rockwell. Maar er zijn ergere acteurs om naar te zitten kijken.
Een interview met regisseur Adam McKay >
Mary Queen of Scots
Saoirse Ronan en Margot Robbie.


De kostuumfilm steekt in een nieuw jasje. In de voetsporen van ‘The favourite’ bekampen Margot Robbie en Saoirse Ronan elkaar als Elizabeth I en Mary Stuart. Recensent Ruben Aerts zag een meeslepende bioscoopervaring die de historische tweestrijd in verrassend eigentijdse dialogen laat knallen.
Cold pursuit
Liam Neeson, maar dan anders.


Acteur Liam Neeson vertelde in een interview voor deze film dat hij ooit de straat opliep met het vaste plan om de eerste de beste zwarte medemens in elkaar te slaan. Probeer dat maar even te vergeten als je gaat kijken naar ‘Cold pursuit’, waarmee de Noorse regisseur Hans Petter Moland zijn eigen ‘Krafidioten’ een Amerikaanse remake geeft. Recensent Ruben Aerts zag dat het goed was, met een ‘onderkoeld en bloednuchter sfeertje’.