Neonazi’s houden fakkeltocht op manifestatieterrein Hitler in Neurenberg
Een toespraak van Hitler in Neurenberg in september 1933 Foto: AP

Een groep Duitse neonazi’s heeft onlangs een fakkeltocht georganiseerd op het manifestatieterrein in de stad Neurenberg dat meermaals werd gebruikt door Adolf Hitler voor propagandistische manifestaties. Het gerecht heeft dinsdag een onderzoek geopend.

De feiten dateren al van zaterdag, maar raakten nu pas bekend. Volgens de politie van Neurenberg trok een groep van achttien neonazi’s eerst naar een asielcentrum in de stad, waar ze staande werd gehouden en geïdentificeerd door politieagenten. Ze verklaarden lid te zijn van onder meer de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

De politie beval hen daarop het gebied te verlaten, waarop ze naar de Reichsparteitagsgelände trokken. Op dat terrein in het zuidoosten van Neurenberg hield de NSDAP van Adolf Hitler in de jaren twintig en dertig haar beruchte partijdagen, meerdaagse propagandistische manifestaties waar de nazi’s zich etaleerden met grote optochten, toespraken van Adolf Hitler en sportmanifestaties. De neonazi’s marcheerden er in een fakkeloptocht en maakten foto’s van henzelf op de plek waar Hitler zijn toespraken hield.

Het Duitse gerecht onderzoekt op basis van videobeelden van de fakkeltocht die het in handen heeft gekregen of de groep neonazi’s zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten, zoals opruiing.

‘Dat dit is kunnen gebeuren, uitgerekend op een plaats als Neurenberg, is iets wat alle Duitsers zorgen moet baren’, zei Ulrich Maly, de burgemeester van de stad, dinsdag.