Dissident Destexhe verlaat MR en richt scheurlijst op
Alain Destexhe Foto: Belga

Brussels parlementslid Alain Destexhe richt zijn eigen partij op, die voorlopig ‘Liste Destexhe’ heet. Het wordt ‘een soort Franstalige N-VA’, maar dan zonder het confederalisme.

‘De Waalse en Brusselse burgers herkennen zich niet meer in het huidige politieke aanbod over immigratie, goed bestuur, kernenergie, overheidsuitgaven ... De recente standpunten van de MR laten centrumrechts en klassiek rechts niet meer toe om vertegenwoordigd te zijn in Franstalig België’, meent Destexhe, in een interview met de kranten La Libre en La Dernière Heure.

Hij zou al een ‘klein aantal mensen’ achter zich hebben kunnen scharen voor zijn nieuwe partij. De MR-belofte Aymeric de Lamotte richtte dinsdag - niet toevallig? - scherpe kritiek op de MR-top in Le Soir. Destexhe richtte met De Lamotte de vzw Oxygène op.

Het breekpunt met de MR was voor Destexhe de stemming over het VN-Migratiepact. Hij betreurt dat hij het enige Franstalige parlementslid was dat tegen stemde. Immigratie is hét belangrijkste element van zijn programma. ‘Ons model lijkt een beetje op de N-VA op veel thema’s’, geeft Destexhe aan. Maar er is wel één groot verschil: Destexhe is geen confederalist.

Zijn nieuwe partij zal lijsten indienen voor de Brusselse, Waalse en Europese verkiezingen. De tijd dringt voor Destexhe, de verkiezingen van 26 mei is niet zo veraf meer, en hij moet nog veel mensen vinden voor zijn lijsten.

Destexhe was al lange tijd een ‘enfant terrible’ binnen de MR. Zo kwam hij in 2015 onder vuur te liggen voor een aangebrande opmerking. Hij ergerde zich openlijk over een tv-interview op 21 juli waarin een moslima met hoofddoek aan het woord werd gelaten. Op Facebook schreef Destexhe toen: ‘Het is alsof je op de nationale feestdag in Congo enkel een blanke aan het woord zou laten.'

Maar ook op andere vlakken waren er problemen. Zijn mogelijk gelobby met het omstreden regime in Azerbeidzjan werd hem zwaar aangewreven. Hij nam uiteindelijk ontslag uit de Permanente Vergadering van de Raad van Europa.