Deze site vertelt wat uw gemeente met uw geld doet
Foto: rr
Wat doet uw stad of gemeente met uw belastinggeld? Vanaf vandaag kunt u het gewoon zien op het nieuwe platform van Het Nieuwsblad: Je Gemeente Telt. U kunt er ook checken hoeveel euro’s u per jaar betaalt aan bijvoorbeeld ­cultuur, veiligheid of wonen.

Tree Company en De Wakkere Burger vzw – twee organisaties die burgers meer bij het werk van de gemeenten willen betrekken – sloegen de handen in elkaar om de informatie over alle Vlaamse gemeentelijke begrotingen zo bevattelijk mogelijk voor te stellen.

22 miljard uitgaven

Hoeveel geld geeft mijn gemeente uit aan mobiliteit, wonen, veiligheid, zorg of onderwijs? Dat vindt u dus op de site. Nog interessanter is de tool die aangeeft hoeveel u zelf betaalt per sector. Geef aan hoeveel bruto per maand u verdient en hoe uw gezinssituatie eruitziet en u weet meteen wat u betaalt voor natuur, zorg of cultuur.

'Als je als burger in de toekomst wil meepraten over de besteding van de belastingen in je gemeente, is het essentieel dat je eerst kan bekijken hoe de middelen nu besteed worden', zegt Michiel Nuytemans van Tree Company.

Uit alle cijfers die werden verzameld, valt ook een reeks algemene conclusies te trekken. Bijvoorbeeld dat alle steden en gemeenten samen in 2018 het recordbedrag van 22 miljard euro uitgaven.

Reden? In een verkiezingsjaar willen politici altijd uitpakken met nieuwe projecten. En investeringen die besturen in het begin van de regeerperiode plannen, hebben tijd nodig om uitgevoerd te worden. Opvallend is wel dat de vorige besturen tussen 2012 en 2018 in totaal minder uitgaven dan hun voorgangers. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de moeilijke financiële situatie van de lokale besturen, onder meer door de grote pensioenlasten.

Ook opmerkelijk is dat zo goed als alle grote steden het meeste geld uitgeven aan zorg en opvang. Het gaat dan om middelen voor OCMW’s, kinderopvang, gezinshulp, ouderenvoorzieningen en de activering van werklozen. In Antwerpen gaat het om bijna 1 miljard euro of 27 procent van het totale budget. Leuven spant de kroon met bijna een derde van het budget. Antwerpen geeft dan weer veel meer geld uit aan veiligheid: 12 procent, terwijl andere provinciehoofdsteden daaraan maar tussen de 7 en de 9 procent besteden.

Hoe het zit in uw gemeente, vindt u hier op Je Gemeente Telt