Na de brand van vannacht is het nu zeker: het gloednieuwe zwembad op Kortrijk Weide kan dit weekend ook niet gedeeltelijk opengaan. Uit schrik voor roet- en asdeeltjes wordt kinderen aangeraden om voorlopig niet buiten te spelen.

Na de hevige brand dinsdagnacht in de glijbaantoren van het gloednieuwe zwembad hebben roetdeeltjes en deeltjes polyester zich verspreid over de stad. Vooral in de deelgemeenten Bissegem en Heule treffen bewoners deeltjes aan op openbare plekken en in hun tuinen.

'Roet is enkel schadelijk voor de gezondheid als je het opneemt in je lichaam', zo geeft de stad Kortrijk mee op haar website. 'Eventuele groenten uit de moestuin moet je dus grondig wassen. Zorg er ook voor dat je geen roet- en asdeeltjes van buiten naar binnen brengt.'

Er wordt aangeraden om kinderen niet buiten te laten spelen en huisdieren niet uit te laten vooraleer de roet- en asdeeltjes verwijderd zijn. Bij ernstige meldingen van roet op de openbare weg, kunnen Kortrijkzanen contact opnemen met het gratis nummer 1777 of 1777@kortrijk.be.

 

Lichterlaaie

Het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide, het grootste zwembad in de provincie, had een wildwaterbaan van 160 meter en meer glijbanen dan het waterparadijs van Bellewaerde. Het hele complex kostte ruim 33 miljoen euro. 

Maar dinsdagavond liep het er grondig mis: getuigen spreken van een flits die gevolgd werd door een knal. Het duurde niet lang voor de vlammen en rookontwikkeling van ver zichtbaar waren. De glijbaantoren met vijf glijbanen stond meteen in lichterlaaie en brandde volledig uit.

De brand is mogelijk ontstaan aan een hoogspanningscabine. Eerder dinsdag werd de stroom van het werfnetwerk overgezet op het reguliere netwerk.Volgens het parket wijst niets op kwaad opzet.

Anderhalf uur blussen

Burgemeester Vincent Van Quickenborne: 'Iets voor 23 uur kwam een melding binnen van een explosie bij het zwembad. Wandelaars hadden meerdere explosies gehoord en stelden een uitslaande brand vast bij het nieuwe zwembad.' De politie kon dit meteen ook verifiëren via het realtime cameranetwerk op Kortrijk Weide. De hulpdiensten kwamen daardoor onmiddellijk ter plaatse.

De hulpverleningszone Fluvia rukte uit met alle posten. Er werden verschillende ladderwagens opgesteld en er werd een tankwagencircuit opgericht voor de aanvoer van water. Na anderhalf uur was de brand onder controle. Het dak en het gebouw werden van dan af blijvend gekoeld met waterstralen om instortingsgevaar tegen te gaan. Het was de bedoeling om te voorkomen dat de brand oversloeg naar het dak, zodat een deel van het zwembad gevrijwaard kan worden.

Opening uitgesteld

De opening van dit weekend wordt afgelast. De uitbater hoopt binnen afzienbare tijd het sportbad te openen en daarna het recreatieve gedeelte. 'Dat zal geen zaak zijn van maanden, maar van enkele weken', voegde burgemeester Van Quickenborne eraan toe. Om de Kortrijkzanen toch te laten zwemmen tijdens de komende schoolvakantie wordt een ander zwembad in de stad langer opengehouden.

De heropbouw zal in drie fasen verlopen. Eerst is het vijftig meter lange sportbad aan de beurt, daarna volgt het recreatieve zwembad voor kinderen en in een derde fase de heropbouw van glijbanen. 'Zeker die laatste fase kan nog maanden in beslag nemen', bevestigt Diether Thielemans, algemeen directeur van zwembadengroep LAGO. De glijbanen moeten immers helemaal opnieuw worden gebouwd. Maar, zo belooft de burgemeester: 'Ze zullen even spectaculair zijn.'

Net vanochtend viel bij de inwoners van Kortrijk ook het nieuwe stadsmagazine in de brievenbus, met op de cover het nieuwe zwembad.

Kortrijk vraagt om kinderen niet te laten buitenspelen en huisdieren niet uit te laten
Foto: kvo

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in