Roger Vangheluwe dient klacht in tegen man die hem beschuldigt van seksueel misbruik
Foto: BELGA

Een man die Roger Vangheluwe beschuldigt van seksueel misbruik, wordt woensdag verhoord, niet als slachtoffer maar als verdachte. Dat meldt Lieve Halsberghe, die zich het lot van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk aantrekt. De oud-bisschop heeft een klacht ingediend wegens laster en eerroof.

Roger Vangheluwe, de 25ste bisschop van Brugge tussen 1984 en 2010, heeft via zijn advocaat klacht ingediend wegens laster en eerroof tegen één van zijn beweerde slachtoffers. Die man moet zich nu woensdag aandienen bij de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) om verhoord te worden in het onderzoek naar die klachten van Vangheluwe.

Vangheluwe bood op 22 april 2010 zijn ontslag aan als bisschop omdat hij zich voor en na zijn bisschopswijding schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van een minderjarige neef. Die feiten vormen het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek dat deel is geen uitmaken van Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische Kerk.

Het federaal parket was in 2016 van oordeel dat de strafvordering in Operatie Kelk vervallen was door eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard zijn. De Brusselse raadkamer sloot het dossier echter nog niet af omdat er bijkomend onderzoek gevraagd werd door verschillende burgerlijke partijen.

Sindsdien heeft meester Walter Vansteenbrugge nog verschillende bijkomende klachten ingediend tegen Roger Vangheluwe. De klacht van Vangheluwe is daar een reactie op.