Verkeer

Dit jaar nog 32 grote werven op Vlaamse snelwegen

26 februari 2019wle

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit jaar nog 242 kilometer snelwegen onder handen nemen. De werken vinden vooral plaats in Oost- en West-Vlaanderen en op de Brusselse ring.

Dat meldt het Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Om hinder te vermijden gaan de nog geplande werken zo veel mogelijk door in de vakantieperiodes. Maar toch zal de weggebruiker last ondervinden. ‘Waar een schup in de grond gaat, ontstaat een hoop aarde én een hoop hinder’, stelt minister Ben Weyts (N-VA).

Zowat alle grote snelwegen worden ergens wel deels vernieuwd. Zo is er structureel onderhoud voorzien op de E34 tussen Oud-Turnhout en de grens met Nederland, op de E19 tussen Sint-Job-in-‘t-Goor en Kleine Bareel, de E313 tussen Geel-Oost en Geel-West, de E17 tussen Waasmunster en Sint-Niklaas, de E34 tussen Moerbeke en Kemzeke en de A18 tussen Jabbeke en Gistel.

Op de R2, de E34 en de E40 worden bruggen gesaneerd. Daarnaast worden er herstellingen uitgevoerd, op- en afritten heringericht en veiligheidsconstructies vervangen. De E314 krijgt dan weer een bijkomende rijstrook tussen Lummen en Heusden-Zolder.

In 2019 vinden er ook werken plaats voor het plaatsen van geluidsschermen. Dat gebeurt tussen Kruibeke en Antwerpen-West (E17), tussen Zwijnaarde en De Pinte (E17) en tussen Beersel en Drogenbos (R0).

Niet alle investeringen langs de autosnelwegen zijn gericht op de auto. Zo dient een werf op de E34 ter hoogte van Waaslandhaven-Oost om de komst van een nieuwe fietsbrug voor te bereiden.

3,4 miljard euro

Het totaal van deze regeerperiode zal zo op 1.500 km snelweg komen, zegt minister Ben Weyts (N-VA). Daar is in totaal 3,4 miljard euro aan investeringen mee gemoeid. Volgens Weyts zal daardoor eind dit jaar 90 procent van de Vlaamse snelwegen in goede staat zijn, terwijl eind 2013 slechts 76 procent van de snelwegen deze kwalificatie kreeg.