Nafi Thiam is blij dat alle heisa voorbij is: alle 17 atleten voor EK gaan officieel akkoord met aangepaste gedragscode
Foto: BELGA

Zeventien Belgische atleten zijn officieel geselecteerd voor het EK indooratletiek in Glasgow (1-3 maart). Dat heeft de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) maandagavond bekendgemaakt. Daarmee komt er een eind aan de hetze die de voorbije week was ontstaan over

Acht Belgen nemen deel aan individuele nummers: Eline Berings (60m horden), Cynthia Bolingo (400m), Renée Eykens (800m), Hanne Maudens (vijfkamp), Claire Orcel (hoogspringen), Ismael Debjani (1.500m), Robin Hendrix (3.000m) en Thomas Van der Plaetsen (zevenkamp).

België stuurt ook twee 4x400m-teams. Kevin, Dylan en Jonathan Borlée, Julien Watrin en reserve Asamti Badji zijn door Jacques Borlée geselecteerd voor de Belgian Tornados. De selectie van de Belgian Cheetahs bestaat uit Hanne Claes, Camille Laus, Margo Van Puyvelde, Cynthia Bolingo en reserve Paulien Couckuyt.

Oorspronkelijk zou de KBAB afgelopen donderdag de selectie vrijgeven. Dat persmoment ging echter niet door omdat verschillende atleten weigerden een nieuwe gedragscode te ondertekenen. Na de commotie stelde de KBAB een andere conventie voor Glasgow op, waarmee de atleten akkoord gingen. Daarin staat niets meer te lezen over onder meer boetes tot 20.000 euro voor atleten die de gedragscode niet respecteren en over het gratis afstaan van de portretrechten aan de KBAB.

Nafi Thiam: “Federatie heeft stap achteruit gezet”

Nafi Thiam, die vrijdag in Het Nieuwsblad met een emotionele getuigenis had verklaard dat de bond haar op het EK van vorig jaar uit het toernooi dreigde te gooien, is tevreden dat de heisa voorbij is. “Ik wil jullie uit het diepst van mijn hart bedanken voor de ongelooflijke steun de afgelopen dagen, het heeft mij enorm deugd gedaan”, verklaart de olympische kampioene op Facebook.. Het was een echte opluchting erover te spreken, ik heb alleen spijt dat ik er niet eerder over heb gesproken.”

Nafi Thiam is blij dat alle heisa voorbij is: alle 17 atleten voor EK gaan officieel akkoord met aangepaste gedragscode
Foto: Guy Puttemans

“De federatie heeft een stap achteruit gezet en de conventie voor Glasgow minder streng gemaakt. Na het EK indoor wordt in overleg met de atleten een nieuwe conventie opgesteld, een eerste stap in de goede richting. Hopelijk vinden we een akkoord, deze keer rekening houdend met het welzijn en de prestaties van de atleten en met respect voor hun rechten.”

“Ik wens alle atleten die België deze week zullen vertegenwoordigen het beste, ik twijfel er niet aan dat ze op de baan zullen schitteren!”, besluit Thiam, die zelf door een kuitblessure niet in actie zal komen op het EK.