De stoomreiniger, een zuinigere oplossing!
Foto: Kärcher
De stoomreiniger is hygiënischer, makkelijker, milieuvriendelijker en laat je ook toe flink wat geld te besparen. Ziehier een nuttige handleiding.

Heel wat toestellen maken gebruik van stoom, degene die voor het schoonmaken ingezet worden voorop. Stoomreiniging is in professionele middens erg in trek en vindt ook bij particulieren meer en meer navolging. De redenen daarvoor zijn velerlei: dit type van elektrische huishoudtoestellen blijkt immers praktischer, doeltreffender en ecologischer te zijn dan de traditionele schoonmaakmethodes. Bovendien vallen ze op lange termijn ook nog eens zuiniger uit.

Een tool voor vele doeleinden
Een goede stoomreiniger, die bekend staat om zijn gebruik op uiteenlopende oppervlakten, is nuttig op heel wat andere werkterreinen: hij kan ingezet worden voor het poetsen van ramen, het reinigen van tegelvoegen, bakplaten of barbecueroosters, het verwijderen van vetresten, het ontkalken van wastafels en badkuipen… Eén enkel apparaat voor zovele toepassingen: daarmee wordt, voor wie op zoek is naar echte efficiëntie, de schoonmaak danig vereenvoudigd.

Talrijke accessoires mogen opgeborgen worden
De kracht van het stoomreinigen vloeit voort uit de combinatie van stoomdebiet en hitte. Alle vuil, hoe vet en hardnekkig ook, wordt in luttele seconden opgelost. De toestellen zijn doorgaans uitgerust met accessoires zoals verlengbuizen, een schraper, doeken… waardoor ze alle hoeken en gaten, ook de minst toegankelijke, weten schoon te maken. Daardoor kan je heel wat huishoudspullen zoals bezems, dweilen, vodden, sponsen en andere schrapers wegbergen. Bovendien werken ze ook nog eens zonder detergenten. Nog zoiets dat je uit je boodschappenlijstje mag schrappen.

Een milieuvriendelijkere werkwijze
We herhalen het, het werkingsprincipe van een stoomreiniger is simpel: het water wordt op hoge temperatuur (tot 100°) verwarmd en in gecondenseerde vorm uitgestoten, waarop het vuil dan aangepakt wordt. Dat is alles: je hoeft niet het minste chemische product toe te voegen; de stoom alleen volstaat. Sterker nog, je hebt er weinig van nodig om je hele huis schoon te maken. Wie de traditionele schoonmaakmethode hanteert, moet soms ettelijke emmers water vullen om de schoonmaak van het ganse interieur tot een goed einde te brengen. Met de stoomreiniger hebben de experten van Kärcher aangetoond dat één enkele liter water 1.700 liter stoom kan voortbrengen.  Dat volstaat voor een volledige schoonmaakbeurt van een dertigtal minuten, voldoende dus om een appartement grondig schoon te maken.

Een gezondere schoonmaakmethode
Aangezien met het gebruik van een stoomreiniger geen enkele detergent gemoeid is, worden op het gereinigde oppervlak geen allergene resten achtergelaten. Omdat de stoom het stof opvangt, wordt de lucht in huis zo ook van huisstofmijten en andere allergenen bevrijd, wat de omgevingslucht dan weer gezonder maakt. Een stoomreiniger is ook onverbiddelijk voor een andere belangrijke allergene bron: het haar van onze huisdieren. Tenslotte vermijd je ook dankzij de afwezigheid van chemische producten elke onaangename huidreactie of irritatie van de slijmvliezen. Meteen spaar je een paar bezoekjes aan je huisdokter en apotheker uit.
 

Schoonmaken met stoom, enkel met kraanwater, en met een resultaat dat beter is dan de manuele methodes met chemische producten? Ontdek meer over de voordelen van hete stoom »