7 stappen voor een vlekkeloze lenteschoonmaak
Foto: Kärcher
De winter loopt op zijn laatste benen. De terugkeer van het mooie weer luidt meteen ook die van een aloude traditie in: de goeie ouwe lenteschoonmaak. We geven je alvast wat tips mee om die klus vlot én met een minimum aan chemische producten tot een goed einde te brengen.

1. Een goede planning
Zo’n grootschalige operatie vat je niet lichtzinnig op. Maak dus op voorhand een lijst op van alle taken die uitgevoerd moeten worden, van het nodige materiaal - kies daarbij zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten – en van wie je wat gaat laten doen. Omdat het beter is om zo’n grote schoonmaak over meerdere dagen te spreiden, stel je ook best een duidelijke kalender op met welke kamer je wanneer aanpakt.

2. De ‘multi-kamer’-taken
Dit is de langste etappe, want het gaat om alle kamers en er zijn talrijke acties vereist. Je opent de ramen om te verluchten en de vuile bestanddelen uit de lucht te verjagen. Je sorteert en maakt van de gelegenheid gebruik om al wat nutteloos of stuk is weg te gooien. Leg daarbij opzij wat aan goede doelen geschonken kan worden of tweedehands verkocht. Je haalt de gordijnen aan de ramen van elke kamer naar beneden en steekt ze in de was. Je stoft met een plumeau en een microvezeldoekje meubelen en siervoorwerpen af.

Een andere cruciale fase is het schoonmaken van de plafonds, de muren, de ramen en de deuren. Daartoe maak je ofwel gebruik van een spons die in een universeel product gedrenkt is (op basis van Savon de Marseille en citroen, bijvoorbeeld), ofwel van een stoomreiniger die je toelaat om alle oppervlakten diepgaand schoon te maken, snel en makkelijk, zonder een beroep te moeten doen op additieven.

3. De slaapkamers
Stroop je mouwen op om de matrassen te luchten. Vergeet daarbij niet om de springbox of lattenbodem en het hoofdeinde te stofzuigen en schoon te maken. Daarna stofzuig je de matras zorgvuldig om huisstofmijt te verwijderen en zorg je ervoor dat je de matras omgedraaid teruglegt. Was lakens, hoofdkussens en (dons)dekens zodat ze heerlijk fris zijn wanneer je terug onder de wol kruipt.

4. De badkamer
Je maakt de wastafel, de badkuip, de douche, het kraanwerk, de wc’s, enz. grondig schoon. Vergeet de tegelvoegen, de spiegels en de binnenkant van de kasten niet. Haal vooraf deze kasten leeg om de inhoud te sorteren zodat je deze terug kan opbergen eens alles droog is. Om schimmels te verwijderen of het reinigen van spiegels en tegelvoegen te vergemakkelijken, kan je een stoomreiniger gebruiken.

5. Het salon en de eetkamer
Je maakt de meubels (die, voor de goede orde, tijdens de tweede fase afgestoft werden) schoon met een lichtjes doordrenkte doek. Sofa’s en zetels worden met de stofzuiger aangepakt. Indien nodig reinig je stoffen zetels met een vochtige spons en leren zetels met een geschikt product.

6. De keuken
Poets de elektrische toestellen, de dampkap, de oven en de microgolf. Ontdooi en reinig de koelkast en diepvriezer. Maak de binnen- en buitenkant van je keukenkasten schoon… en uiteraard ook de vuilnisbakken! Voor hardnekkige vetvlekken zou je geneigd zijn om chemische producten te gebruiken, bijvoorbeeld om de oven, kookplaten of gootsteen te reinigen. Met een stoomreiniger – inclusief handsproeier en opzetborsteltje – wordt dit echter een fluitje van een cent, doeltreffend en veel milieuvriendelijker op de koop toe.

7. De vloeren
Eindigen doe je met een actie die opnieuw voor elke kamer geldt: de vloeren poetsen. Ga er eerst nog eens grondig met je stofzuiger over om alle stof en andere vuiltjes te verwijderen die er tijdens de vorige fases op terechtgekomen zijn. Daarop volgt de eigenlijke schoonmaak. Je kan kiezen voor het gebruik van een dweil en een reinigingsmiddel of voor een stoomreiniger, die op zowat alle soorten vloeren efficiënt aan de slag kan (behalve gepolijste en geoliede houten vloeren) en het voordeel biedt dat geen bijkomende producten gebruikt hoeven te worden. Een hygiënisch resultaat zonder resten van chemische middelen achter te laten.

Zo, je bent klaar! Nog snel alles opruimen en tijd om uit te blazen. Opdat de hele operatie volgend voorjaar nóg vlotter zou verlopen, hou je deze praktische lijst best binnen handbereik en vergeet je niet elke kamer regelmatig te onderhouden.
 

Schoonmaken met stoom, enkel met kraanwater, en met een resultaat dat beter is dan de manuele methodes met chemische producten? Ontdek meer over de voordelen van hete stoom »