Antwerpen telt voor het eerst meer inwoners mét dan zonder migratieachtergrond
Foto: Photo News

Voor het eerst zijn er in Antwerpen meer inwoners mét dan zonder migratieachtergrond. Dat blijkt uit een demografisch rapport van de stad.

Het rapport over de demografie in Antwerpen heeft alle Antwerpenaren geteld en dat zijn er intussen 527.461, zowat drieduizend meer dan vorig jaar. Ter vergelijking: in 2005 telde Antwerpen 468.244 inwoners.

Het opmerkelijkste aan het rapport is dat 49,9 procent van de Antwerpenaars autochtoon is en 50,1 procent van allochtone herkomst. In dat laatste geval gaat het zowel om vreemdelingen, nieuwe Belgen als personen van wie een of beide ouders een andere nationaliteit hebben. In 2012 lag hun percentage lager: zowat 42 procent had toen een migratieachtergrond.

Het percentage van inwoners met een allochtone achtergrond in Antwerpen gaat al jaren in stijgende lijn. Binnen die groep gaat het vooral om mensen van Noord-Afrikaanse herkomst, voor West-Aziaten en Oost-Europeanen. Het demografische rapport laat zien dat er vooral meer kinderen en jongeren van allochtone herkomst zijn.

Bij kinderen tussen 0 en 10 hebben zij een aandeel van driekwart in de bevolkingscijfers en in een aantal wijken in Antwerpen ligt dat nog hoger, zegt de VRT.

Reacties

Antwerps schepen van Sociale Zaken en Samenlevingsopbouw Tom Meeuws (SP.A) reageerde op Radio 1 al met de boodschap dat er niet ‘verkrampt’ mag worden omgegaan met de statistieken.

‘Iedereen die de stad kent, heeft dit wel zien aankomen’, zegt Meeuws. ‘Je ziet de hele wereld passeren in Antwerpen en het wordt tijd dat we daar leren mee omgaan. Al die Antwerpenaren zijn honderd procent Antwerpenaar. Tegelijkertijd is het goed om in het beleid af en toe herkomst en nationaliteit te monitoren, al is het maar om te kijken: geven we die mensen alle kansen geven en grijpen ze die, om een leven voor zichzelf en hun kinderen uit te bouwen?’ Op dat laatste vlak is er volgens Meeuws ‘nog werk aan de winkel’.

Voor Vlaams Belang is deze statistiek de aanleiding om te fulmineren tegen de multiculturele samenleving. ‘De natte droom van links komt uit: de multiculturele samenleving realiseren via omvolking. Het omvolkingsbeleid is een bewuste strategie om een zo divers mogelijke bevolkingssamenstelling tot stand te brengen. De massa-immigratie met de witte vlucht tot gevolg is de hefboom om de omvolking te realiseren. Alleen een immigratiestop kan hieraan iets veranderen’, aldus Filip Dewinter.