Finaal loonoverleg wordt ‘verduiveld moeilijk’
Marc Leemans Foto: BELGA

Vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, zijn maandag gestart met de finale ronde van het loonoverleg. Bedoeling is pas uiteen te gaan als er een onderling akkoord is. Maar dat wordt ‘verduiveld’ moeilijk, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans.

Bonden en werkgevers verzamelden maandag om 9 uur aan de zetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Het gaat om een herstart van het overleg, nadat eerder een maximale marge van 0,8 procent bovenop de index voor de bonden te mager bleek.

Lager dan verwachte inflatievooruitzichten geven wat extra ruimte voor meer opslag, zodat de maximale marge waarmee de lonen mogen stijgen is opgetrokken van 0,8 naar 1,1 procent. Dat bleek vorige week uit een herberekening van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven.

Met die 1,1 procent kunnen de vakbonden leven, zo bleek bij aanvang van het overleg. ‘Het had wat meer mogen zijn, maar het kan de basis zijn voor onderhandelingen’, aldus Leemans. ACLVB-voorzitter Mario Coppens noemde de 1,1 procent het ‘minimum’.

Minimumlonen

Maar er zal meer nodig zijn om tot een akkoord te komen. ‘Er moet heel wat meer bij’, aldus Leemans. De bonden mikken in het bijzonder op een verhoging van de minimumlonen.

Miranda Ulens, algemeen secretaris van de socialistische vakbond, plakte daar zelfs een bedrag op: plus 10 procent of een verhoging van de minimumlonen met een euro per uur. Vandaag bedraagt dat minimumloon zo’n 9,6 euro per uur. De socialistische vakbond wil dat op termijn naar 14 euro per uur brengen. Deze onderhandelingsronde wil de vakbond er dus al een euro bij.

De bonden erkennen dat het overleg moeilijk wordt, maar starten met goede wil. ‘Het zal verduiveld moeilijk worden om alle hindernissen op te ruimen’, zegt Leemans. ‘De Groep van Tien moet tonen dat we een akkoord kunnen sluiten. Ik wil het doen slagen en er alles aan doen om tot een deftig akkoord te komen’, zegt Ulens.

‘Zekerheid nodig’

Ook bij ondernemersorganisatie Unizo was er bereidheid om tot een akkoord te komen. ‘Alle bouwstenen liggen op tafel. Laat ons hopen dat we er een mooi gebouw van kunnen maken’, luidde het bij aanvang bij gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. ‘De bedrijven hebben zekerheid nodig.’

Zonder loonakkoord verhuist het overleg naar de sectoren. Dat dreigt met sociale onrust gepaard te gaan, waarschuwt ACLVB-voorzitter Coppens. ‘We hebben geen probleem met vrije onderhandelingen. Maar ik heb toch liever een akkoord.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig