‘Cartoon Serena Williams niet racistisch’
Serena Williams op de rode loper van de Oscaruitreiking Foto: EPA-EFE

De cartoon van tennisster Serena Williams die de Australische krant Herald Sun in september plaatste, is niet racistisch en seksistisch. Tot dat oordeel is de Raad voor Journalistiek in Australië gekomen.

Op de spotprent is een woedende en stampvoetende Williams te zien, met dik aangezette lippen en een grote bos kroeshaar. Op de achtergrond vraagt de scheidsrechter aan de Japanse tennisster Naomi Osaka, die het in de finale van de US Open tegen Williams opnam, of ze haar tegenstandster wil laten winnen.

De tekening van illustrator Mark Knight kwam er naar aanleiding van de woede-uitbarsting van Serena Williams tijdens die tennisfinale in september, maar werd door critici als zeer ongepast beschouwd.

De krant besloot de controversiële cartoon echter zelfs te herplaatsen. ‘Als de zelfbenoemde censoren van Mark Knight het voor het zeggen krijgen, wordt ons nieuwe politiek correcte leven inderdaad heel saai’, voegde de Herald Sun daar in een hoofdredactioneel commentaar op de voorpagina aan toe. ‘De tekening drijft terecht de spot met slecht gedrag van een tennislegende’, twitterde hoofdredacteur Damon Johnston.

‘Cartoon Serena Williams niet racistisch’
De controversiële cartoon van Mark Knight Foto: AP

Klachten

Het hoofd van News Corp Australië, de eigenaar van Herald Sun, Michael Miller, tweette dan weer dat ‘slecht gedrag in elke sport aan de kaak gesteld moet worden.’

De Raad voor Journalistiek zegt een aantal klachten te hebben ontvangen. De cartoon is echter niet in strijd met de normen in de media, zo oordeelt die nu.