Spike Lee won vannacht de Oscar voor beste scenario met ‘BlacKkKlansman’, zijn eerste Oscar in een carrière van meer dan drie decennia, op een ere-Oscar na. Maar toen ‘Green book’ de Oscar voor beste film won, was hij daar duidelijk niet mee opgezet.

Hij stormde van zijn plaats weg naar achter in de zaal, alsof hij wou weglopen, maar keerde terug om dan een intens debat te beginnen met Jordan Peele, de regisseur van ‘Get out’. Wanneer Spike weer terug op zijn plaats stond, keerde hij de rug naar het podium zolang de - overigens nogal nietszeggende - dankspeeches duurden van de producer en regisseur van ‘Green book’.

Spike heeft al lang een moeilijke relatie met de Academy, sinds ‘Do the right thing’ in 1989 over het hoofd werd gezien. Dat jaar won ‘Driving miss Daisy’, een film over een zwarte chauffeur van een blanke vrouw; dit jaar wint ‘Green book’, een film over een blanke chauffeur van een zwarte pianist.

Voor zwart Amerika lijkt de Oscar voor ‘Green book’ niet evident: het is een film over racisme vanuit blank perspectief. Het Afro-Amerikaanse publiek schaarde zich in grote mate rond ‘Black panther’ en ‘BlacKkKlansman’. Overigens werd ‘BlacKkKlansman’ uitgebracht door Focus Features, een afdeling van Universal, dat ook ‘Green book’ verdeelde.

Misschien verklaart dat laatste ook waarom Spike Lee in de aanloop naar de Oscars altijd bijzonder diplomatisch bleef als het ging over ‘Green book’ - diplomatie die in zijn geval toch nieuw terrein lijkt.

Na afloop van de Oscars werd hij gevraagd naar een reactie op de overwinning van ‘Green book’. ‘Laat me nog een slokje nemen’, zei Spike lachend, glas champagne in de hand. ‘Next question.’ Soms zegt stilte meer dan woorden.