Stybar zet zegeteller Deceuninck- Quick Step op tien met ritwinst in Algarve, jonge Sloveen wint eindklassement
Foto: Photo News

Zdenek Stybar heeft de koninginnenrit in de Ronde van Algarve op zijn naam geschreven. In een rit met drie beklimmingen van derde categorie en twee van tweede categorie klom hij in een beklijvend duel met Kragh Andersen naar de overwinning. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) is eindwinnaar.

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

De rit werd gedomineerd door kopgroep met 13 renners waarvan zes Belgen: Tim Declerq (Deceuninck - Quick Step), Jasper De Buyst, Frederik Frison en Nikolas Maes (Lotto-Soudal), Maarten Wynants (Jumbo Visma) en Kenneth Van Bilsen (Cofidis). De kopgroep werd op een 15-tal kilometer van de streep gegrepen door een groepje met een indrukwekkende Soren Kragh Andersen die berenwerk verzette, Zdenek Stybar en Steve Cummings. Andersen stond tweede in het klassement en kon de dubbelslag slaan, maar dat was buiten Stybar gerekend. Op de laatste klim van de dag, eentje van tweede categorie waarvan de ritaankomst op de top lag, klom Stybar enkele honderden meters voor de aankomst voorbij Andersen en won zo de rit. Voor Deceuninck- Quick Step is het de tiende overwinning van het seizoen.

“Op een gegeven moment dacht ik dat de vluchters buiten schot zouden blijven want er was niet echt iemand die de achtervolging leidde”, reageerde Stybar. “Tot plots De la Cruz en Kragh Andersen in de tegenaanval gingen. Dat was voor mij het ideale moment. Tim zat vooraan, Mas achter mij dus ik moest echt niets doen. Op de laatste klim heb ik Kragh Andersen zolang mogelijk gevolgd. Op een gegeven moment versnelde hij maar ik kon volgen. Op 300 meter van de aankomst hoorde ik Mas in mijn oortje roepen dat ik moest gaan. Dat was het ideale moment. Neen, het was niet de bedoeling om op Mas te wachten. Ik wist alleen niet of ik Kragh Andersen kon volgen. Dit doet deugd. Zo’n aankomst bergop heb ik nog nooit gewonnen. Mijn winter was goed maar je zit toch altijd met vraagtekens. Die zijn nu weg. Ik rijd deze week mijn beste tijdrit ooit en mijn beste bergrit ooit. Dat is héél hoopgevend.”

Bergtrui voor Tim Declercq

En er was nog meer succes voor Deceuninck - Quick Step. Hardrijder Tim Declercq stak zowaar de bergtrui op zak. “Die trui was totaal geen doel, maar blijkbaar was niemand in de kopgroep echt geïnteresseerd. Ik dacht waarom niet. Het gebeurt niet vaak dat ik iets kan winnen, dus ben ik er vol voor gegaan. Ik heb al een hele ronde een goed gevoel en ben duidelijk klaar voor de klassiekers.”

In de achtervolgende groep deed UAE Team Emirates er alles aan om de leiderstrui van Pogacar veilig te stellen en dat lukte hen ook. Andersen moest 30 seconden goedmaken op de Sloveen, maar finishte met 16 seconden voorsprong. Pogacar won zo het eindklassement van de ronde van Algarve.