Duizenden gedenken moord op Boris Nemtsov
Een demonstrant met een foto van Boris Nemtsov Foto: AFP

Een mars voor de vermoorde politicus Boris Nemtsov blijkt ook een mars voor democratische hervormingen te zijn.

Duizenden mensen hebben vandaag met een mars in Moskou de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov herdacht. Die werd op 27 februari 2015 vlakbij het Kremlin doodgeschoten. De organisatoren spraken over achtduizend deelnemers op de mars, de politie hield het op zesduizend.

De familieleden van Nemtsov zijn er niet over te spreken dat vier jaar na de feiten de breinen achter de moord nog altijd niet gevat zijn. Zij verdenken de speurders ervan informatie achtergehouden te hebben over de stand van het onderzoek.

Volgens oppositiepoliticus Ilja Jasjin was het geen treurmars, maar een betoging voor democratische hervormingen en een politieke demonstratie tegen de Russische president Vladimir Poetin en voor een vrij Rusland.

Nemtsov was een scherpe criticus van Poetin. Volgens de Russische speurders wordt de vermoedelijke opdrachtgever van de moord, Roeslan Moechoedinov, sinds 2015 internationaal opgespoord. Zijn motief is niet duidelijk.

De moordenaar zelf, Zaur Dadayev, werd in juli 2017 tot 20 jaar cel veroordeeld. Vier mannen kregen wegens hun betrokkenheid bij de feiten gevangenisstraffen tussen 11 en 19 jaar. Ze hebben allen Tsjetsjeense achtergrond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in