May schuift Brexitdeal voor zich uit
May staat de pers te woord Foto: AFP

De Britse premier Theresa May heeft vandaag beloofd om een stemming over haar Brexit-deal te laten plaatsvinden tegen 12 maart. Initieel zou dat woensdag al gebeuren.

In de marge van de top tussen de Europese Unie en de Arabische Liga in de Egyptische badstad Sharm-el-Sheikh heeft de Britse premier Theresa May beloofd om tegen 12 maart een stemming over haar deal te laten doorgaan.

‘We zullen geen betekenisvolle stemming in het parlement organiseren deze week maar we zullen erop toezien dat dit tegen 12 maart plaatsvindt’, verklaarde ze tegen journalisten op haar vliegtuig.

‘Het is nog steeds mogelijk om de Europese Unie te verlaten met een deal op 29 maart. Daar werken we aan.’

In Sharm-el-Sheikh zal May met Europese leiders praten in de hoop de Brexit te vergemakkelijken. Ze wil ook de politieke frustraties over haar deal verminderen.

‘We hebben positieve gesprekken gehad met de Europese Unie. Ik was in Brussel vorige week, mijn ministers waren in Brussel vorige week, mijn team zal in Brussel zijn komende week, ik zal in Brussel zijn dinsdag.’

‘Het is belangrijk dat we nog steeds met de EU werken, dat we kijken naar de manieren waarop we deze uitdaging kunnen aanpakken.’

In januari had het Britse parlement de Brexitdeal met een grote meerderheid weggestemd. May beloofde toen om veranderingen aan te brengen in de tekst. Zo hoopt ze een chaotische Brexit te voorkomen. Met wijzigingen over de kwestie Noord-Ierland hoopt ze critici finaal over de streep te trekken.

Haar uitspraken komen er nadat drie ministers - Greg Clark, David Gauke en Amber Rudd - gisteren verklaard hadden dat May de Brexit moest uitstellen als er niet snel een doorbraak komt.