Atletiekbond sust gemoederen met nieuwe gedragscode
Thiam viert haar Europese titel Foto: BELGA

Een conflict over het dragen van de teamkledij en het afstaan van de portretrechten zou uit de wereld moeten zijn na overleg tussen atleten en de Belgische Atletiekbond.

Er zou een einde moeten komen aan de commotie over de nieuwe gedragscode van de Belgische Atletiekbond (KBAB). Coach Jacques Borlée omschreef dat eerder al als ‘een trieste bedoening’.

Om deel te mogen nemen aan het Europees Kampioenschap Indooratletiek in Glasgow moesten de atleten een nieuwe gedragscode ondertekenen. Daarin moesten ze zich akkoord verklaren met het uitsluitend dragen van de officiële teamkledij en het afstaan van de portretrechten aan de bond. Op overtredingen stonden boetes tot 20.000 euro.

Het merendeel van de atleten was niet gediend met de nieuwe gedragscode. Onder meer de broers Borlée, Thomas Van der Plaetsen en Cynthia Bolingo weigerden er hun handtekening onder te zetten.

Dat maakte het moeilijk om tot een deftige selectie te komen voor het Europees Kampioenschap. Een eerste persmoment werd daarom donderdag uitgesteld. De Atletiekbond kocht zich tijd tot morgen om tot een nieuw vergelijk te komen.

Na overleg met een delegatie van de betrokken atleten is er een nieuwe gedragscode opgesteld in functie van het EK Indoor in Glasgow. Dat meldt de KBAB nu.

'Betreuren de commotie'

‘Daarnaast engageert de KBAB zich om in de komende periode in overleg met de betrokkenen een langeretermijnoplossing voor de toekomstige kampioenschappen uit te werken.’

‘De KBAB betreurt de ontstane commotie en hoopt dat met de bereikte overeenstemming rond deze nieuwe gedragscode voor het EK indoor de focus nu weer kan liggen op het sportieve, zodat de atleten zich volop kunnen toespitsen op de competitie.’

Maandag om 18 uur zal de KBAB de Belgische selectie voor Glasgow aankondigen.

Topatlete Nafi Thiam kwam eerder al in aanvaring met de Atletiekbond over de gedragscode, zo getuigde ze afgelopen weekend. Op het EK in Berlijn, toen ze op koers lag voor goud, kwam het tot een hoogoplopend conflict.

‘Niemand overlegt met ons op voorhand, maar ik ben wel meteen afgedreigd, geïntimideerd. Zelfs ervan beschuldigd dat ik opzettelijk mijn T-shirt zou hebben kapotgescheurd. Er was geen enkel begrip.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in