Paus roept op tot strijd tegen kindermisbruik
De paus tijdens de eucharistieviering eerder vandaag Foto: AFP

De Katholieke kerk zal er alles aan doen om geen gevallen van misbruik toe te dekken of te onderschatten. Die belofte heeft de paus gemaakt.

Paus Franciscus heeft op het einde van de top over seksueel misbruik in de Kerk in het Vaticaan opgeroepen tot een ‘totale strijd’ tegen een misdaad die hij afschuwelijk noemt en die van de ‘oppervlakte van de aarde gewist moet worden’.

Het toedekken van misdaden van pedofiele priesters, wat in het verleden gebeurde, zal stoppen. Zo kondigde hij aan. ‘Want het afdekken van misbruiken bevordert de verspreiding van het kwaad en voegt een extra laag aan het schandaal toe.’

De paus vergeleek het seksueel misbruik van kinderen met het offeren van kinderen bij heidense rituelen. ‘Het doet me denken aan de wrede religieuze praktijk, die in het verleden in sommige culturen gangbaar was, om mensen en vooral kinderen aan te bieden als offers bij heidense rituelen.’

Geestelijken die zich hieraan schuldig maken noemt hij ‘een instrument van Satan’.

Voor tweehonderd bisschoppen en andere hooggeplaatsten herhaalde hij dat ‘als er binnen de Kerk ook maar één geval van seksueel misbruik opduikt, wat op zich al een gruweldaad is, die zaak met de grootst mogelijke ernst zou aangepakt worden’.

Op de openingsdag donderdag stelde Franciscus al een 21-puntenplan voor om kindermisbruik tegen te gaan. In zijn toespraak van zondag zaten geen concrete verbintenissen, buiten de belofte om de Vaticaanse wetten over online kinderpornografie te verstrengen.

Na de paus zijn uitspraken was er ontgoocheling bij een aantal slachtoffers en hun belangenbehartigers. Volgens Anne Barrett-Doyle, die een vereniging vertegenwoordigt die misbruik in de Amerikaanse Kerk monitort, was het een ‘verbluffende teleurstelling’ die onvoldoende het lijden en de woede van de gelovigen heeft geadresseerd.

‘Katholieken overal ter wereld roepen op tot concrete verandering, in plaats daarvan biedt de paus lauwe beloftes, die we allemaal eerder al gehoord hebben.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in