Nu de levering van hulpgoederen uit de buurlanden op geweld uitdraait, roept de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó de hulp in van de internationale gemeenschap. ‘We vragen u alle mogelijkheden te overwegen.’

De aanhangers van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó probeerden zaterdag tevergeefs hulpgoederen het land binnen te loodsen. President Nicolas Maduro weigert ze binnen te laten en zet de ordetroepen in. Aan de Venezolaanse grens met Colombia en Brazilië waren er ernstige incidenten toen vrachtwagenchauffeurs met de hulpgoederen toch het land probeerden binnen te rijden.

Volgens de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, raakten zeker 255 Venezolanen en 30 Colombianen gewond aan de grens bij de stud Cúcuta. ‘Deze vreedzame en humanitaire actie is afgebroken door het regime van usurpator Maduro, met een gewelddadige en disproportionele repressie’, zegt Holmes Trujillo.

Drie doden

Bij gelijkaardige confrontaties aan de grens met Brazilië, in Santa Elena de Uairén, zouden drie personen om het leven gekomen zijn, bericht de Braziliaanse nieuwssite G1 die een Venezolaanse arts citeert. Een van hen zou een minderjarige zijn. De informatie kan niet door onafhankelijke bronnen bevestigd worden.

Vrijdag al vielen er aan de Venezolaanse kant van de grens met Brazilië twee doden bij confrontaties met Venezolaanse soldaten. Maduro liet donderdagavond de grens met Brazilië sluiten. De president wou zo vermijden dat van daaruit hulpgoederen het land zouden binnenkomen.

De Venezolaanse marine heeft er ook mee gedreigd om te schieten op een schip dat vertrokken was uit Puerto Rico met Amerikaanse hulpgoederen aan boord. Dat zegt de gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rossello. Het schip maakte daarop rechtsomkeert. ‘Deze bedreiging is een ernstig schending van een humanitaire missie van Amerikaanse burgers. Dit is onaanvaardbaar en onwaardig’, zei hij.

Guaidó vraagt internationale hulp

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido heeft zaterdag de hulp van de internationale gemeenschap ingeroepen. ‘We vragen u alle mogelijkheden te overwegen’, zei hij op een persconferentie in de Colombiaanse grensstad Cúcuta. Hij veroordeelde ook het geweld. ‘We zullen niet rusten tot we vrijheid hebben in Venezuela.’

Guaido, die vrijdag naar Colombia reisde ondanks een gerechtelijk verbod om het land te verlaten, zei ook dat hij zal deelnemen aan de vergadering van de Groep van Lima, waar ook de vicepresident van de VS, Mike Pence, wordt verwacht. De Groep van Lima is opgericht in 2017, toen Venezuela geteisterd werd door gewelddadige betogingen, en bestaat uit veertien Latijns-Amerikaanse landen.

Parlementsvoorzitter Guaido heeft zichzelf op 23 januari uitgeroepen tot interimpresident van Venezuela en wordt daarin gesteund door een vijftigtal landen. De oppositie, die de meerderheid heeft in het parlement, meent dat president Maduro, die aan de macht kwam in 2013, frauduleus herkozen is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in