Hulpkonvooi toch op weg naar Venezuela
Foto: EPA-EFE

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó gaf persoonlijk zijn zegen aan het hulpkonvooi dat vanuit de Colombiaanse stad Cúcuta richting Venezuela vertrok. Ondanks de tegenstand van president Maduro wil hij voedsel en medicijnen naar de Venezolanen brengen. In verschillende grensstadjes zijn rellen uitgebroken.

Guaidó, die door de meeste westerse landen erkend wordt als de legitieme leider van Venezuela, reed een stukje mee met een van de vrachtwagens met Amerikaanse hulpgoederen.

Volgens het persagentschap Reuters vuurden Venezolaanse regeringstroepen traangasgranaten naar opposanten die klaarstonden om de hulp te ontvangen. Demonstranten staken een bus in branden en gooiden stenen naar de militairen met de eis aan Maduro om hulp toe te laten.

‘Humanitaire hulp is op een vredevolle manier onderweg naar Venezuela, om er levens te redden’, zei Guaidó eerder nog op een persconferentie waarbij hij geflankeerd werd door nog drie andere Latijns-Amerikaanse presidenten, waaronder Ivan Duque van Colombia.

Volgens een lid van de oppositie zou er aan de Braziliaanse grens al een vrachtwagen met hulpgoederen Venezuela zijn binnengeraakt.

Relletjes

In verschillende grenssteden aan de grens Venezuela-Colombia zijn intussen relletjes uitgebroken. In San Antonio zouden regeringstroepen een groep activisten hebben teruggedrongen over een brug die de twee landen verbindt.

Betogers in het nabijgelegen Urena hebben in hun clash met de veiligheidsdiensten straten afgesloten met brandende autobanden. Een groep stak een militair uniform in brand als symbolisch protest tegen het leger, dat ondanks groeiend internationaal protest aan de zijde van president Maduro blijft staan.

Eerder vandaag verlieten al vier Venezolaanse soldaten hun post om over te lopen naar Colombiaanse zijde. Op sociale media is een video opgedoken van de soldaten die met gepantserde voertuigen een brug oversteken en een metalen barricade omverrijden, om dan uit te stappen en naar Colombiaanse kant te lopen.

Mensenketting

De vrachtwagens met voedsel en medicijnen die door Venezolaanse vrijwilligers naar de grens worden gereden, zullen aan Colombiaanse kant worden uitgeladen en door een mensenketting naar Venezuela gebracht worden.

De internationale gemeenschap maakt zich zorgen voor het risico op opflakkerend geweld. Het Venezolaanse leger opende vrijdag het vuur in een dorpje bij de Braziliaanse grens toen de inwoners de opmars van het leger probeerden te stoppen. Een man en zijn echtgenote werden daarbij gedood.