Colombiaanse president eist vrije doorgang voor hulpgoederen
Venezolaans oppositieleider Guaidó Foto: EPA-EFE

De Colombiaanse president Ivan Duque heeft zaterdag de vrije invoer van humanitaire hulpgoederen naar Venezuela geëist. De blokkering van de hulp is een ‘aanslag” op de mensenrechten’.

Duque zei dat in de grensstad Cúcuta op een gezamenlijke persconferentie met de zelfverklaarde Venezolaanse interimpresident Juan Guaidó.

Oppositieleider Guaidó riep de Venezolaanse veiligheidstroepen aan de grensovergangen op, zich aan de ‘juiste kant van de geschiedenis’ te plaatsen en de hulpgoederen door te laten. Zeker vier Venezolaanse militairen deserteerden zaterdag en liepen naar Colombia over.

Eerder vandaag gebruikte het Venezolaanse leger al traangas om opposanten aan de Colombiaanse grens terug te drijven.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de grenzen met Colombia en Brazilië gesloten, om de invoer van hulpgoederen te blokkeren. In Venezuela is er een hoge nood aan levensmiddelen. Het olierijke land wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis uit zijn geschiedenis.

Volgens het regime probeert Guaidó met de hulpleveringen een buitenlandse militaire operatie en de val van Maduro voor te bereiden.